Създадено за Eucerin

Как да успокоим атопичната кожа

Как да успокоим атопичната кожа
Снимка: iStock/Getty Images

„Чувствам се добре в своята кожа“ е твърдение, в което има много истини и далеч не е само метафоричен израз. Човешката кожа се счита за най-големия орган на тялото. Повърхността ѝ при възрастен е 1,8 кв. м и представлява 16% от общото телесно тегло. Кожата е отговорна за терморегулацията, за метаболизма, за чувствителността ни към жега, студ, болка и натиск. Кожата играе ролята и на защита. Тъй като покрива цялото тяло и представлява непрекъснат слой, тя действа като броня срещу наранявания и инфекции. Освен това предпазва от слънчевата светлина, радиация и дехидратация. Кожата е отговорна и за синтеза на витамин D. Когато сме изложени на слънце, кожата произвежда витамин D3. Това е от съществено значение за изграждането на здрави кости. По състоянието на кожата можем да съдим и зa общото си здравословно състояние, както и за спад в имунитета, причинен от различни източници като стрес, дефицит на важни витамини и минерали, нездравословен начин на живот и др.

Сред най-често срещаните кожни заболявания е атопичният дерматит, познат още като „екзема“. Това е състояние, което прави кожата зачервена и сърбяща. Атопичната кожа, за разлика от здравата, е раздразнена, по-суха и по-чувствителна. Това се дължи на нарушения в кожния метаболизъм, породени от недостига на серамиди и загубата на трансепидермална вода, което прави кожната повърхност по-податлива на влиянието на алергени, бактерии и замърсявания и отслабва нейната функция на естествен щит. Атопичният дерматит се среща често при деца, но може да се появи на всяка възраст. Заболяването е дълготрайно (хронично) и има тенденция към периодично обостряне, което може да е придружено от пристъпи на астма или сенна хрема.

Снимка: iStock/Getty Images

Симптомите на атопичен дерматит (екзема) варират в широки граници, могат да се проявят различно при всеки човек и включват сухота, сърбеж, който може да бъде силен, особено през нощта, червени до кафеникаво-сиви пета предимно по ръцете, краката, глезените, китките, шията, горната част на гръдния кош, клепачите, по лактите или коленете, а при кърмачета – по лицето и скалпа. Появяват се малки пъпчици, от които може да изтече течност и да образуват корички, а кожата става удебелена, напукана и люспеста. Атопичният дерматит най-точно се диагностицира от лекар-дерматолог.  

До момента не е открито лечение за атопичен дерматит, но редовната грижа за атопичната кожа може да облекчи сърбежа и да предотврати появата на нови огнища. Сред основните препоръки е избягването на „активаторите“, които влошават състоянието и провокират кожна реакция. Такива са изпотяването, стресът, затлъстяването, ароматизираните сапуни и препарати, прахът и цветният прашец. Кърмачетата и децата могат да получат обостряне на симптомите при консумацията на определени храни, включително яйца, мляко, соя и пшеница. Друга важна препоръка при атопична кожа е хидратацията. Кожата следва да бъде овлажнявана поне два пъти на ден. Качествената специализираната козметика задържа влагата в кожата и намалява чувствителността ѝ.

Снимка: Eucerin

Eucerin AtopiControl е дермо-козметична грижа и успокоява атопичната кожа дори по време на острите фази на възпалението. Когато се използват ежедневно, продуктите от серията Eucerin AtopiControl за грижа за атопична кожа намаляват сухотата, зачервяването и сърбежа и удължават периода между пристъпите.

Дермо-козметиката Eucerin AtopiControl е без аромати и е подходяща за възрастни, деца и бебета над три месеца. Серията предлага лосион и балсам за тяло, измиващо олио, кремове за тяло и ръце и спрей при сърбеж, които са разработени, за да облекчат кожата дори по време на острите фази на атопичния дерматит, да намалят зачервяването и нуждата от чесане, а интензивният успокояващ крем и лосионът Eucerin AtopiControl подобряват съня през нощта и така повлияват положително върху качеството на живот.  

Използването на дерматологично тествана специализирана козметика, която релаксира чувствителната кожа, е грижа както за здравето, така и за самочувствието. Ежедневното почистване и подхранване спомага за поддържането на цялостния добър вид на кожата и подобряването на специфични кожни проблеми, какъвто е атопичният дерматит.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти