Създадено за Avène

Историята на едно малко селце, което крие тайната на красотата

Avene
Снимка: Личен архив/Avène

В началото на септември едно световноизвестно, но неочаквано малко селце, почти махала, дреме по склоновете около река Орб в сърцето на природен парк Горен Лангедок.

Дори в този активен сезон, когато лекуващите се на извора са доста, селцето е лениво под силното слънце и може да предложи единствено семплите развлеченията на малка кръчма, смесен магазин, аптека и магазин за сувенири по главната 200-300 метрова еднопосочна улица, която е и център.

Най-активните обитатели са котките, които като да са равен брой на старците в селото. Камбаната бие, но църквата е затворена и дворът ѝ напомня на скръбните села в Родопите. Най-шумните обитатели са група гъски, носещи се нагоре-надолу по реката, в търсене на храна.

Avene
Снимка: Личен архив/Avène

Avene
Снимка: Личен архив/Avène

Изворът на поминък и на здраве тук е на метри извън селцето. Случайно открили лечебните му свойства през 1736, когато според разказите, конят на някой си местен маркиз дьо Рокозел, който страдал от упорит сърбеж, бил излекуван след няколко бани (за коня говоря). След него започват да пристигат за терапии и хора и през 1743 вече са открити термалните бани.

Водата става известна зад граница през 1871, когато Америка на свой ред се удивлява от качествата на изпратената им термална вода Avène, която облекчава тежките изгаряния на пострадалите от големия пожар в Чикаго.

През 1874, след дълги научни проучвания за качествата и лечебните свойствата на водата, държавата издава декрет за обществена полза. След издаването му министерството на здравеопазването всеки месец е длъжно да изпълнява програма за контрол и да проверява дали състава на водата съответства на първоначално описаните съставки.

От този период започва и активна кампания на извора, която успява да доведе до 500 – 800 курортисти годишно.

Avene
Снимка: Личен архив/Avène

Avene
Снимка: Личен архив/Avène

След въвеждането на платения отпуск във Франция през 1936 и след 1947, когато лечението на кожни заболявания започва да се реимбурсира от здравната каса, пристигащите за хидротерапия се увеличават все повече.

Истинският бум започва обаче след 1957, когато господин Пиер Фабр закупува станцията и започва с размах програма в няколко направления. Стартира с научни изследвания, за да докаже отново ползите от водата, изучава механизмите на въздействието ѝ върху кожата и започва конкретни стъпки за опазване и проучване на водния ресурс. Създава и нов дерматологичен център и лаборатория през 1990, когато и самата марка Avène е регистрирана и започва производство на продуктова гама. Пациентите, които пристигат да се лекуват стават над 1 500 годишно.

**За успешно повлияване от водата при тежки кожни заболявания се препоръчва между 2 и 3 седмици престой и процедури в термалния център. Всъщност и българи могат да се възползват от безплатно лечение на кожни заболявания, стига здравната каса да го одобри. Документално това е организирано с наличието на специален европейски формуляр за реимбурсиране на термално лечение S2, ако е определено да бъдете лекувани в друга страна  - членка на Европейския съюз, например поради липса на съответната апаратура или специалисти в Родината. За съжаление, българската здравна каса фактически не го изпълнява, което оставя на българските пациенти възможността единствено за платено посещение.

В лабораторията Avène ежедневно се следи водата. Забранено е филтрирането ѝ, както и добавянето на други съставки. Водата, която се влага като основна съставка във всички продукти, не се събира и не се съхранява – от каптажа директно се снабдяват производствените линии, а неизползваната вода се излива в реката. С уникален и постоянен състав и температура, термалната вода Avène извира от земята с  постоянен дебит.

Термалната вода се заражда от дъждовете, които се инфилтрират в почвата. После преминава през скали, където се филтрира и обогатява от субстанции, отделени от специфичната миклофлора на доломитите в региона. Достигайки дълбочина от около 800 000 метра, водата  се загрява и тръгва нагоре, където образува термалния извор. Целият процес трае от 50 до 250 години, а наличието на гори около извора предпазва от замърсяване.

Неутралното pH  7.5, ниската минерализация, съотношението между калций и магнезий, както и наличието на силиций правят водата в Avène изключително подходяща за чувствителна и свръхчувствителна кожа. Успокояваща, антииритативна и омекотяваща кожата, без да я изсушава, термалната вода Avène е предназначена и в случаите на атопична кожа.

Спреят с Термална вода, както и продукти от сериите за най-чувствителната кожа Tolerance Extreme и XeraCalm A.D, се произвеждат в стерилна среда, без влагане на никакви консерванти, а патентованата опаковка гарантира стерилността на продукта през целия период на употреба.

Avene
Снимка: Личен архив/Avène

Термалната вода Avène е сред основните тайни на французойките за красота, част от ежедневния им ритуал. А в Япония, където красотата на кожата е издигната култ, това е една от най-търсената европейска козметична марка.

Днес термалната вода е сред най-продаваните продукти в аптеките по целия свят.

Avene
Снимка: Личен архив/Avène

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти