Истински жертви на модата

Усмивките слизат от лицата, когато въпросите са неудобни
Снимка: Getty/Guliver

Кристина Гочева

Вижте повече от колекцията на Томи Хилфигер тук

Преди месец, по време на Седмицата на модата в Ню Йорк, зад кулисите на дефилето, представящо колекцията за есента на 2012 г., Tоми Хилфигер бе изненадан неприятно от разследващия репортер на "Ей Би Си Нюз" (ABC News) Брайън Рос.

Покрай многото светски блясък и лустросан фалш, репортетът успя да зададе въпрос, който очевидно свари дизайнера неподготвен. Хилфигер бе попитан, дали все още използва фабриката в Бангладеш, в която през 2010 г. пожар уби 29 човека.

Неуморните работници там са буквално жертви на модата и получават за работата си във фабриките на големите модни компании едва 21 цента на час.

Отговорът на Томи тогава беше: "Мога да ви кажа, че ние вече не произвеждаме дрехи в тези фабрики". Но след тази категоричност екипът и камерата на Рос са изхвърлени от територията на шоуто от охраната на дизайнера, защото репортерът знае истината – Хилфигер  все още използва същата фабрика!

Няколко дни след интервюто дизайнерът се извини на "Ей Би Си Нюз" за неволната "грешка" и ангажира себе си и компанията майка - Phillips Van Heusen да отделят 1 000 000 долара за реформи, гарантиращи безопасността и правата на труд на работниците във фабриката.

Дано лицемерието на модния свят намали броя на жертвите, които взема, защото би било жалко човешката суета да се окаже по-скъпа от човешкия живот.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти