И кожата ни живее по часовник

И кожата ни живее по часовник
Снимка: Thinkstock

Всички ползваме крем, избираме, купуваме, мажем се усилено и даже не се замисляме, как точно е правилно да се нанесе той върху лицето ни.

Едва ли има някои, който да не знае, че има дневен крем, както и нощен, които са различни по състав и имат различна функция. И въпреки че се мажем и сутрин и вечер, проблемите с кожата като бръчки или пъпки и черни точки, остават. 

Тук идва моментът да поясним, че кожата живее по собствен вътрешен часовник и грижата за нея трябва да става в съответствие с тези биоритми. Графикът за работата ѝ при всеки е различен, но има и някои закономерности. От Kozmetikata.com споделят и кои са те.

4-7 часа
Най-добре е да се постави лек хидратиращ крем с високо съдържание на вода, витамини и минерали. По това време започват да се активизират жлезите с вътрешна секреция, започва активното отделяне на хормони, кръвообращението става интензивно. Кожата леко попива влагата и разтворените в нея вещества.

8-10 часа
Най-добре да се постави защитен дневен крем. Кръвообращението е в пика си. Кожата попива като гъба всичко, с което има съприкосновение. Хубаво е, ако се допре до защитен дневен крем, който предпазва от загубата на влага и ултравиолетовите лъчения, а не до прах и частици мръсотия във въздуха.

11-12 часа
Най-подходящи са матиращи кремове. Мастните жлези започват да работят два пъти повече. На кожата се появява мазен блясък, порите са най-забележими, за това се препоръчва да се нанесе матиращ крем.

13-14 часа
Кожата е уморена и бледа. Бръчките стават по-забележими. Лицето се нуждае от почивка – измиване с хладка вода и намазване с тонизиращ лосион.

15-18 часа
Кожата е абсолютно невъзприемчива  към козметични процедури. През това време функциите по отделянето доминират над способността й да попива.

18-23 часа
Почистващи средства. Възприемчивостта на кожата нараства, най-активно тя поглъща кислород.

23-5 часа
Кожата интензивно абсорбира биологично активните и подхранващи вещества, съдържащи се в нощните кремове.

Сутрин – нанасяме дневен крем. Основната му задача е да напои кожата от началото на деня с влага и да защити лицето от вредните въздействия на външната среда.

Вместо дневен крем, можете да използвате хидратхидратиращ, помагащ да се регулират и поддържат естествените нива на влага в кожата, за зрялата кожа той е просто необходим.

Нощем – това е най-доброто време за възстановяване и обновяване на клетките на кожата, в това време тя активно усвоява подхранващите и биологично активни вещества.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти