H&M търсят новаторски идеи

H&M търсят новаторски идеи
Снимка: H&M

На 25 август фондация H&M Conscious Foundation стартира първата по рода си инициатива Global Change Award, отправяйки еднo от най-големите предизвикателства в света за развитие на иновации и анонсирайки първата подобна инициатива в модната индустрия. Чрез провокиране на зелени и новаторски идеи, предизвикателството цели да защитава природните ресурси на планетата чрез затваряне производствения цикъл на модата.

Пет победители, избрани от експертно жури, ще си разделят субсидия от 1 милион евро и ще получат достъп до специален генератор на иновации. Хора от цял свят ще имат възможността да оценят кандидатурите и да разпределят половината от общата субсидия чрез онлайн гласуване.

Резултатът ще бъде представен на тържествена церемония по награждаването в Стокхолм през февруари 2016. „Въпросът в модата вече не е „Кое е новото черно?“, а „Какви иновативни идеи могат да спомогнат за затварянето на производствения цикъл?“. Конкурсът Global Change Award търси идеи, които ще защитават природните ресурси на Земята, и аз изключително много се вълнувам да бъдa част от него”, споделя Ребека Ърли, професор по Устойчив текстил и Моден дизайн в University of the Arts London, както и директор на изследователския център за текстил към същия университет и член на журито на Global Change Award.

H&M Conscious Foundation е глобална фондация с нестопанска цел, финансирана от семейството на Стефан Першон – създател и основен собственик на шведската модна компания H&M. Мисията на фондацията е да стимулира дългосрочна положителна промяна и да подобрява условията на живот, като се инвестира в хората, общностите и иновативни идеи.

Global Change Award се фокусира върху едно от най-големите предизвикателства, пред които е изправена съвременната модна индустрия – да се създава мода за нарастващото население, като същевременно се намалява въздействието ѝ върху околната среда. Макар и организатори на инициативата, Фондацията и компания H&M няма да предявят претенции по отношение на капиталовите вложения или правата за интелектуална собственост на иновациите.

Новаторските идеи могат да бъдат провокирани отвсякъде, така че конкурсът е отворен за хората от цял свят. Global Change Award цели всяка година да открива наистина смели и дръзки идеи, които водят до промени. Освен това съм нетърпелив да видя как модната индустрия ще приеме предизвикателството за затваряне на производствения процес“, казва Карл-Йохан Першон, член на управителния съвет на H&M Conscious Foundation и главен изпълнителен директор на H&M.

Генераторът на идеи – сътрудничество между Accenture и KTH Royal Institute of Technology в Стокхолм – ще предостави на петимата победители подкрепата и знанията, които са им необходими, за да доразвият своите предложения. Проектът започва със специален лагер за иновации в Стокхолм, организиран от KTH Innovation, който ще бъде последван от съветите на Accenture Strategy за това как печелившите идеи да бъдат развити допълнително. Това включва предоставянето на едногодишно обучение по коучинг и програма с особен акцент върху кръгова икономика.

Генераторът на иновации също така ще даде изключителен достъп до модната индустрия и възможности за изграждане на мрежи и изпробване на идеите в рамките на производствения цикъл.

Информация за Global Change Award, кандидатстване за грант и актуална информация за предизвикателството можете да намерите на www.globalchangeaward.com.
# gca2015

Инициативата ще протече в следните етапи:
25.08.2015 Старт на инициативата и приемане на заявки за участие (hashtag #gca2015)
31.10.2015 Краен срок за подаване на заявки за участие.
01.02.2016 Обявяване на петте участника, избрани от експертно жури. Всеки от тях получава по €100,000. Потребители от цял свят гласуват онлайн за разпределяне на втората половина от субсидията между петте проекта.
07.02.2016 Краен срок за онлайн гласуване. Втората половина от субсидията е разпределена между петте победителя.
10.02.2016 Финалният резултат

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти