Грозната истина за козметичните продукти

Червилата са най-богати на токсични вещества
Снимка: Getty/Guliver

Отдавна има подозрения за прекалено високото ниво на химикали и токсини в масовата козметика, особено в червилата.

Според ново проучване, цитирано в здравния сайт emaxhealth спиралите за мигли, бронзантите, червилата, очните линии, моливите за устни и очи и други продукти съдържат кадмий, берилий, а понякога дори аресеник.

Изследователи от Онтарио, Канада са правили тестове на някои от най-популярните козметични продукти и са открили в тях наличие на арсен, кадмий, олово, берилий, никел, селен и талий - последни четири от които са забранени в козметиката в Канада. Открити са всякакви токсини освен живак.

Разбира се, на опаковките на продуктите няма ясно обозначение, че те съдържат подобни съставки, тъй като се считат за примеси към страничните продукти, а не са базисен материал.

Средно всеки козметичен продукт съдържа към четири токсични вещества. Реакцията на организма обаче рядко се изразява с червени петна по кожата. Повечето пъти ефектът се проявява по съвсем различен начин като диария, главоболие, хормонален дисбаланс, ракови образувания, загуба на паметта, неврологични и репродуктивни проблеми, загуба на коса и други.

Кампанията за безопасна козметика (Campaign for safe cosmetics) от години настоява козметичните компании да променят формулите, по които произвеждат продуктите си и да ги изчистят от вредните метали. Бременните жени трябва да са особено внимателни към козметиката, която ползват.

Преди няколко месеца поредната жертва на козметичните продукти беше жена, която изпадна в кома след като претърпя алергична реакция към химикалите в боята за коса, която използвала.

В такъв случай остава да се замислим върху изрази като "красотата иска жертви" и всеки сам за себе си да прецени на какви точно жертви е способен.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти