Големият моден подиум със съвест на Великобритания очарова София

The GREAT British Fashion Show А Catwalk with Conscience
Снимка: British Ambassador’s Residence

За втора поредна година Британско посолство София организира The GREAT British Fashion Show, като тази година темата беше A Catwalk with Conscience. Ревютo бе съсредоточено върху брандове с добри етични практики. Събитието се проведе на 25 септември в резиденцията на британския посланик, като шоуто се фокусира върху устойчивата и етична мода като показа някои от добрите практики на Обединеното кралство за социално отговорен бизнес в модната индустрия.

Вижте снимки от модното шоу в галерията >>>

Целта на The GREAT British Fashion Show е да окуражи модната индустрия както във Великобритания, така и в България и да представи и затвърди концепцията за устойчива и етична мода в България. Ревюто бе подкрепено от силна творческа визия и привлече смесица от гости от различни области на обществения живот като изкуства, политика и култура. Домакин на събитието беше Н.Пр. посланик Ема Кейт Хопкинс, а сред гостите се отличиха вицепрезидентът на Република България г-жа Илияна Йотова, Баронеса Йънг от Хорнси, член на Камарана на лордовете в парламента на Обединеното кралство, и проф. Любомир Стойков.

The GREAT British Fashion Show А Catwalk with Conscience
Снимка: British Ambassador’s Residence

Събитието откри посланик Ема Хопкинс, която каза: „Все повече и повече устойчиви марки се появяват в модната индустрия. Устойчивата мода вече не се изчерпва с конопените чували и сандалите. Като потребители, нашата сила е в портфейлите ни. Все повече избираме марки, които подкрепят етичните практики, подобряват живота и допринасят за един по-добър свят.“

Участниците в подиума включваха емблематични британски марки като McQueen, Paul Smith, Pepe Jeans и Superdry, представени успешно на българския пазар, които показаха най-новите си колекции.

Като още един начин да се отбележи 140-та годишнина от установяването на дипломатическите отношения между България и Великобритания, гости бяха и BIBICO, Knapp и Nevena Couture. BIBICO е бранд, който е изцяло посветен на това от къде идват платовете им и кой шие дрехите им. Това беше първото събитие на марката в България и възможност за тях да се срещнат с българския бизнес и потенциални дистрибутори и партньори. Интересен факт е, че брандът купува вълна и материали от България.

Българските Knapp и Nevena Couture също представиха своите модели. Миналата колекция на Knapp “The List of Tartans” – Autumn/Winter 2018/2019, носи като акцент един от британския тартани – сред символите на Стюартите, а днес и официалният тартан на Кралица Елизабет Втора. Дизайнерките Антония Йорданова и Кристина Бъчварова показаха и нови модели с тартан и спечелиха сърцата на публиката.

The GREAT British Fashion Show А Catwalk with Conscience
Снимка: British Ambassador’s Residence

Модното ревю завърши с колекция на Nevena Couture, условно наречена Conscious Couture. Невена показа на гостите колекция рокли, които могат да бъдат носени в ежедневието и завърши с няколко строго официални тоалета. Интересното при тази колекция бе, че всеки модел се състои от две части – блуза и пола, което позволява те да бъдат комбинирани в зависимост от необходимостта на клиента. Невена не изневери на стила си и на подиума показа прекрасна дантела. По думи на посланик Хопкинс принципите на Nevena Couture като добри условия на труд, грижа към служителя, нетолерантност към експлоатацията са точно ценностите, зад които седи и идеята на модното ревю.

Още един интересен факт е, че Невена и Кристина Йорданова от Knapp са носители на наградата „Златна игла“.

Невена е най-прочутият български дизайнер основал бизнеса си в Лондон. Тя облече и първата дама на България – г-жа Десислава Радева, за ауденцията ѝ с Кралица Елизабет Втора. Поредното действително доказателство, че креативността няма граници и Лондон остава модната столица на света

Вижте снимки от модното шоу в галерията >>>

Какво седи зад A Catwalk With Conscience?

Етична мода е термин, който описва етичен моден дизайн и производство на текстил. Терминът обхваща редица въпроси като условия на труд, експлоатацията, справедливата търговия, устойчивата продукция.

Обединеното кралство е първата държава в света, която има специално законодателство, за да се справи с т. нар модерното робство. Великобрания има водещи в света мерки и изисквания за бизнеса с оборот над 36 милиона паунда да спазват закон за прозрачност във веригите за доставки (Transparency in Supply Chains - TISC). В резултат на това законодателство много компании предприемат конкретни действия за справяне с рисковете от експлоатация и подобряване на живота на уязвимите работници в глобалните вериги за доставки на дрехи и текстил.

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти