Големи красиви жени

Големи красиви жени
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лилия Огнянова

В последно време много актуални станаха така наречените плюс сайз (plus size) модели. Те са пухкави, а някои откровено дебели и все по-често се появяват по кориците на списанията и на модния подиум.

Редица дизайнери роптаят срещу тях, други ги защитават, а истината е, че плюс сайз моделите имат своята медийна платформа още от 1979 г. насам и не са никакво ново явление в модния бранш. През 1979 г. започва да излиза от печат списанието Big Beautiful Women (Едра красива жена) или BBW, както е по-известно. Изданието съществува и до момента, но вече само в онлайн вариант. Неговата цел е да покаже "истинската красота" жените, която според редакторите е в противовес с клющавите манекенки, а се крие в рубенсовия тип жени.

Красотата обаче е строго индивидуално понятие и именно това предизвиква всички скандали в модата. От няколко години насам се водят ожесточени спорове дали наистина болезнено слабите модели са правилният избор за манекени, които да представят новите колекции или трябва да изглеждат по-близки до истинската жена? Само че защо всички решиха, че истинската жена се вижда в образа на огромна, дебела дама, каквито са повечето плюс сайз модели, не става ясно.

Истината е, че в модата винаги всичко е преувеличавано до абсурдни величини. Снимките на слабите модели биват обработвани на фотошоп, за да изглеждат още по-слаби, но същото се случва и с плюс сайз моделите. Най-известната в момента сред тях е Токара Джоунс, която наскоро сподели, че и нейни снимки биват обработвани, за да изглежда по-пухкава.

Редица здравни организации алармират, че нито плюс сайз моделите, нито техните противоположности трябва да бъдат показвани по кориците на списанията и по модния подуим, защото и двата варианта не са добър пример за подражание. Хората с наднормено тегло са застрашени и често страдат от също толкова болести, както и тези с поднормено тегло.

Все пак булимията и анорексията са основните "демони" сред моделите.

Добре известно е, че за да пробиеш като модел на висша мода, е нужно да си много слаба, висока и красива. Освен това е добре да започнеш с кариерата си поне от 15-годишна.

Модата и балетът са обвинявани, че толерират хранителните разстройства сред младите, тъй като имат канонични изисквания за килограми и години.

Но докато в балета слабото, но мускулесто и добре тренирано тяло е нужно, за да се справи танцуващия със спецификата на танца и цялото натоварване, то в модата реално оправдание на анорексично слабите модели няма.

Дизайнерите казват, че никой не иска да гледа дебели жени, но и това което предлагат не е красиво - изпити момичета, без никакви извивки, със стърчащи кокали. Изабел Каро се превърна в лицето на анорексията, когато реши да участва в кампания за борба с тази болест и изложи пред фотообектива чисто голото си тяло, което не беше нищо повече от кости с малко плът. Снимките бяха шокиращи и скандални и много хора предпочетоха да си затворят очите за тях, вместо да погледнат проблема в очите. Никой друг не успя да изрази нито преди, нито сега сериозността на проблема анорексия така красноречиво, както го направи Каро. През 2010 г., едва на 28 години, Каро изгуби борбата с анорексията и почина.

Наднорменото тегло обаче е също толкова опасно и може да доведе до смърт.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти