Еуфория за сетивата или какво да носим тази есен!
Снимка: netinfo

Еуфория за сетивата или какво да носим тази есен!

Време е да ви представим бижуто в короната на Edna.bg - стилистът Антония Йорданова. 

Всеки месец тя ще ни предоставя именно това, от което се нуждаем в модата - защо, как, какво може и какво не. Тя е интересна, тя е стилна, тя е винаги себе си. 

А коя е тя всъщност...

Казвам се Антония и съм стилист и дизайнер. Обожавам работата си и все още гледам на модата като на изкуство, което ми коства известни трудности и разминавания с тъжната за мен реалност. Да бъда част от творческия процес в екип е животоспасяващо хапче и всеки ден, прекаран по този начин е чисто щастие, което ме зарежда за моментите, в които кристално ясно виждам или се сблъсквам с всичко, което не успявам да приема или харесам. 

Завършила съм Текстил в Художествената академия, а по ирония на съдбата първата ми работа беше като водещ в музикална телевизия. Иначе съм продавала и сладолед за два дни в живота си!

Понастоящем съм щастлив креативен директор на своя марка и стилист на свободна практика.
Популярна съм като изявен хейтър, но това е просто елементарният начин да бъда категоризирана от хората, които не биха могли да ме разберат, нито пък имат това желание. Просто всичко грозно и безмислено ме обижда!

Есента е факт и вярвам, че един кратък, но синтезиран, преглед на модния сезон ще бъде от полза. Силно се надявам да не очаквате от мен да изброявам тенденции – в такива не вярвам!

Няма правила, нито очаквания, на които да отговорим - всичко е въпрос на провокация, на която всички ние, увлечени или напълно предали се на модата, ще съумеем или пък не, да отговорим със стил и лично усещане за естетика и мярка.

Иска ми се да бъда полезния гид в сферата на модата, който само задава посоки и съумява да вдъхновява. А тази есен вдъхновения се намират и те отново са базирани на класиката, но разгърнати с размах и смелост, в която не всеки ще се припознае.

Снимка: netinfo

Строгост в две части

Ако го смятате за рутинна делова униформа и символ на забързаното корпоративно ежедневие, не бързайте да се отегчите! Смятам да ви убедя, че в прочита, който налагат дизайнерите този сезон, има много повече класа и женственост, отколкото нещо друго. Пропорцията при сакото напомня повече мъжки блейзер и по-често е свободно, с категорично дефинирани рамене и двуредно закопчаване, а вталените панталони осезаемо си поделят позиции с богато разкроените.

Запазена марка на сезона е комбинацията от спортно горнище с костюм/сако, но класическа риза или поло, също няма да са грешен избор, разбира се. Преобладава по-скоро ахроматичната гама от сиво, черно и тъмно синьо, което е „спасителна сламка“ за всички, които не обичат да рискуват прекалено, но тези, които се чувстват достатъчно смели и готови на неочаквани решения, ще имат избор и от изключително активни като цвят предложения в палитра, която асоциираме по-скоро с пролетно-летния сезон. Да допълните костюма с кожени кецове или маратонки, все още е добра идея.

TIP: Ако сте с по-женствена фигура недейте да рискувате с андрогенни кройки и заложете на по-втален силует, въпреки линията, която се налага с приоритет.

Снимка: netinfo

Код Червено

Убедена съм, че червеното не е цвят, който една жена ще сложи само, защото е актуален.

Но, да кажем, че налагането му от индустрията през новия сезон, може да бъде допълнителен стимул за всички онези дами, които не са му давали шанс под един или друг предлог. Ако трябва да влезем в детайли, обаче, ударението пада на тренда червено палто!

Зная, че не е най-практичното решение за цели няколко месеца, затова без да си “кривя душата”, си давам сметка, че това ще е по-скоро каприз, който трябва да прецените дали искате да задоволите. Хубавото е, че по този начин ще можете да го превърнете в акцент, дори гардеробът ви да е изграден от по-мрачни тонове. Ако пък решите да последвате настроението на големите модни имена, ще можете да се впуснете в доста забавни комбинации с точки, райета или съчетания с други ярки цветове като оранжево, лилаво, синьо или жълто.

TIP: Използвайте червеното палто за сет от типа тон в тон – това ви гарантира наистина класна визия. В този случай ще трябва да отделите специално внимание на материите, които комбинирате!

Снимка: netinfo

Oбратно в 70-те

Това е декадата на любовта, дързостта и свободата! Десетилетие, оставило особено характерни за модата изразни средства и именно, поради тази причина, сигурна съм, има жени, чийто стил генерално се гради на тази база.

Те не чакат тренд маркировка за любимия си чарлстон, топлия кожух или високата поло яка от текстурирано плетиво, нито се притесняват от плътните чорапогащи, които ползват като аксесоар, а не просто като необходимост.

Тази есен, 70-те са сред силните вдъхновения и присъстват в нов, много живописен, доста еклектичен образ, който включва бунтарски, но все пак градски и утилитарни варианти, както и доста бляскави, подходящи за събития и събиране на погледи предложения, съвсем в духа на по-късните години на десетилетието.

Комбинациите от текстури са изключително категорични и включват коприна и кожа, рипсено кадифе и дантели, трикотаж и плюш. Високата талия дори не стои под въпрос, а е и допълнително подчертана от широки колани.

TIP: Не подценявайте силата на чарлстон панталоните – високата талия и обувката на платформа или плътен ток, могат да направят чудеса с визуалната илюзия за ръста и пропорциите на фигурата ви!

Снимка: netinfo

Заблестяваме!

Ако за вас блясъкът е аналог на кич и не го припознавате като част от гардероба си, то поне се надявам да признаете, че с лекота и поднесен по правилния начин, може да доставя визуална наслада. Ако пък сте почитател на разточителните количества разкош, сега е моментът да заблестите осезаемо!

Снимка: netinfo

От друга страна, това че пайетите и тъканите с ламе се носят само по тъмно, е силно преувеличено схващане, затова на втори прочит може да се амбицирате да мислите за златистите и сребристите доотблясъци като за  редизвикателство и опция за ежедневието. Пазарът изобилства от чанти, обувки и доста впечатляващи бижута, които могат да изиграят ролята на акцент, ако не искате да прекалявате.

TIP: Към дрехите с блясък добавете и сенки или блестящи пигменти в грима – така истински ще постигнете характерната за периода визия!

Снимка: netinfo

Стягаме коланите!

Като антипод на комфорта от оувърсайз силуетите, характерни за градския стил напоследък и след известна пауза, широките колани се завръщат с пълна сила! Позабравеният тренд да ги носим прилежно пристегнати, дори върху връхната дреха, отново е факт и освен за изразителна талия, помагат за едно цялостно усещане за строгост и висока класа.

Могат да послужат и за убедителен цветови или декоративен акцент в цялостната визия. Допускам, че има жени, които биха предпочели по-деликатни и тесни модели, които да завържат небрежно върху риза или жилетка, което също няма да е грешка, но трябва да са наясно, че с такъв избор никога не биха могли да постигнат достолепието и степента на женственост, които са постижими с коланите широки, колкото пояс.

Снимка: netinfo

TIP: В случай, че талията ви не е добре изразена, но все пак искате да се възползвате от тази стайлинг идея, използвайте средно плътен колан и само върху леки материи, като коприна или шифон. Така ще избегнете вероятността да натрупате ненужен обем.

Снимка: netinfo

Естествено от кожа

Независимо от все по-успешните разработки на еко кожа и различен тип промазване на тъканите, няма друг материал, който да измести или замени адекватно естествената кожа – начинът, по който моделира силуета, различната плътност, която подхожда на различен тип облекло и го прави ангажиращо по един особено класен начин, са все нейни характеристики. Именно, затова, трудно може да забележим есенно-зимен период, в който големите брандове да не провокират с идеи в тази посока.

Освен обичайните кожени панталони, якета, поли и разбира се аксесоари, през този сезон, това ще бъде една от най-силните провокации, отправени от дизайнерите към истински отдадените на модата. Вечерни асиметрични модели, солирани рокли с впечатляващи декорации и цели костюми от две части, се решени изцяло от естествена кожа и това коренно променя начина, по който, иначе не до там необичайни дрехи, променят облика си и задават съвсем различно ниво и степен на специфика на визията.

Снимка: netinfo

TIP: Обновете наличието на кожени ръкавици – това е аксесоарът, който се ползва с особено внимание тази есен, освен това е в доказано добра хармония с всички вълнени текстили и плетива.

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти