Ефирният стил: Господарят в гардероба през 2023 г.

В края на годината идва време освен за равносметка, и за прогнози каква ще бъде следващата във всеки аспект. Тенденциите в модата вече могат да бъдат видени в колекциите на най-изявените дизайнери. И може би ви се струва, че те не засягат нас, простосмъртните. В такъв случай си припомнете урока, който научи Анди от „Дяволът носи Прада“, и ще започнете да забелязвате трендовете и по щандовете в мола.

15 модни тенденции, които никога няма да остареят

Всяка година социалната мрежа Pinterest обявява кой ще е стилът, който ще повлияе най-силно на тенденциите в гардероба ни през следващите 12 месеца. Докладът на популярния сайт е създаден на базата на търсенията на потребителите му, които са над 400 милиона в световен мащаб.

Според най-новия доклад, озаглавен „Pinterest Предсказва: Науката зад бъдещите трендовеефирните стилове ще са господарите в модата през 2023 г. Така наречената ефирна модна тенденция поставя на пиедестал романтичната женственост, която залага на деликатността вместо на издръжливостта на дрехите. Това значи да се подготвим за красиви елементи като дантела, волани, тюл, блясък и прозрачни материи.

мода
Снимка: Getty

Pinterest разкри, че търсенията на дантелени горнища с дълги ръкави са се увеличили с 225%, 65% е увеличението при тюлените ръкави, със 70% повече потребители търсят идеи за прозрачни панталони и 95% - за мъжки ризи с волани.

Според доклада на Pinterest и модните експерти през 2023 г. дантелата ще доминира в дамските дрехи. Други типични за ефирния стил елементи са тюлът и бляскавите материи.

Воланите, които по принцип са запазена марка на полите, ще се срещат все повече и върху деколтета и ризи. Една тенденция, която вече набра скорост през 2022 г., и ще продължи да бъде популярна, са прозрачните материи при дрехите.

мода
Снимка: Getty

„След две години [носене на] спортни панталони и ежедневни облекла, сега фокусът е върху тоалетите, разголващи тялото“, пише Pinterest в доклада. „Комбинирайки ефирна чувственост с мечтателната визия на балерините, тази тенденция е израз на женственост и сила.“

Популярността на ефирните облекла не е изненадваща, защото и през 2022 г. тя заемаше централно място. През последната година много знаменитости, сред които Аня Тейлър-Джой и Лили Джейм, се появиха на червения килим именно в прозрачни рокли.

прозрачни рокли
Снимка: Getty

Друга феерична тенденция, която стана хит в интернет и явно ще продължи да властва в модата, е т.нар. „Balletcore“ (от „балет“). Този стил е апотеоз на женствеността, движенията на тялото и неговите извивки, носталгията и комфорта. Можете да го забележите в тесните топове, тюлените или силно разкроени поли и обувките, подобни на цвички на балерина.

Според стилиста Оливия Айви Банък, цитирана от TZR интересът към балета като източник на вдъхновение следва носталгията на поколението Z към 90-те и началото на 2000-те години.

Банък посочва като пример за модно вдъхновение героинята на Натали Портман в „Черният лебед“, както и емблематичната визия с тюлена пола на Кари Брадшоу от „Сексът и градът“. Като цяло интересът към стила от романтичните коледии в началото на века, предстои да става все по-голям.

Други тенденции, които докладът на Pinterest посочва като домиращи през 2023 г. са минималистичният грим, късите прически и маникюр и винтидж стилът с модерен прочит в интериора.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти