Edna успяла и работеща жена в Германия

За Мария няма невъзможни неща
Снимка: личен архив

Когато говорим за мода, в ума ни изникват имената на прочути дизайнери. Сега обаче ви представяме една млада българка, която с много амбиция и страст се опитва да пробие в света на ъндърграунд модата. Мария Андреева е от хората, които излъчват увереност, че няма непостижими цели.

Само на 27 години, а вече има собствен моден лейбъл за ъндърграунд мода в Германия, магистратура по японистика от университета в Мюнхен и две деца. Родена в Бургас, Мария заминава да учи в Германия преди 10 години и оттогава все приключенства – покрай йероглифите и детските книжки сама се учи на моден дизайн, събира вдъхновение като стажант в Токио и в началото на тази година мечтата й става реалност: Мария завършва първата си модна колекция. Срещнахме се с нея в Мюнхен, за да ни разкаже повече за необикновения си път.


- От японската икономика към модния дизайн и готиката - как стана така?
- Интересът ми към алтернативни движения и субкултури не е от вчера. Още в гимназията предпочитах да слушам Sisters of Mercy, Depeche Mode, Маrilyn Manson и електронната музика на диджеи като Sven Väth и WestBam пред така наречените "хитове". Покрай тях постепенно откривах все повече ъндърграунд групи и така попаднах на понятието "готик" и на музиката, свързана с него. Преходът към модния дизайн за мен не е необичаен, тъй като в готик сцената визуалните аспекти и творческата креативност, изразяваща се в индивидуален и по-скоро екстравагантен начин на обличане, играят немалка роля.

Що се отнася до обучението ми като магистър по японска икономика - както много други абитуриенти и аз не знаех точно каква искам да стана, когато порасна. Интересуваха ме много неща – журналистика, археология. Случайно чух, че в някои германски университети се преподава японска икономика и идеята ми се стори особено интересна поради факта, че е един вид приложна икономика.

Годините в университета не бяха лесни, но съм благодарна, че имах възможност да събера толкова опит. Тъй като се интересувах от маркетинг, направих различни стажове, включително един в Токио.

Решението ми да работя самостоятелно в областта на модата дойде постепенно. От дълго време измислях нестандартни облекла за себе си по различни поводи – фестивали, концерти, партита. След като завърших, имах усещането, че разполагам с необходимите познания за пазара в тази област, а имах и ценни контакти към немския ъндърграунд. Така се зароди идеята за SinWeaver.

- Трудно ли е да си предприемач и творец в Германия? Как се финансираш?
- Всяко начало е трудно, особено в днешните времена на високи скорости, в които конкуренцията на пазарите непрекьснато се засилва, а жизненият цикъл на продуктите става все по-кратък. Условията са даденост, с която трябва да се съобразим. Проектът SinWeaver стартира в началото на тази година, изцяло чрез собствени инвестиции.

- И заслужаваше ли си рискът?
- Ако става дума за цифри и факти, е прекалено рано за отговор на този въпрос. Но като цяло за мен SinWeaver е изключително обогатяване в професионален и дори в личен план. Имам щастието да работя с невероятно интересни и талантливи професионалисти с отворен светоглед и свежи идеи. Така че, да, заслужава си!

- Какво точно е ъндърграунд модата? Кубинки, лак и пиърсинг?
- Какво е ъндърграунд, какво е мода? Накратко, става дума за алтернативите встрани от общоприетите "модерни", масови и удобни за консумация "oмекотени" избори, които ни се предлагат. Това ни води до въпроса за решението между индивидуалност и принадлежност към социални групи. До избора между това да се движиш с потока или да си създадеш собствено мнение.

Творчески области като музика, изкуство или мода са огледало на нашето общество. Това, което според мен е необходимо, е разнообразие и свобода за развитие. А тези качества се намират преди всичко при алтернативните движения, тъй като те подлежат на по-малко ограничения от техните "масови" събратя. А относно кубинките, лака и пиърсинга... да, аз често провокирам и обичам да играя с предразсъдъци и клишета.

- Откъде може да се купи твой модел?
- За момента главно през интернет на адрес: sinweaver.com. Освен това има няколко изложения в Германия, на които ще представя модели от актуалната колекция Temptations ’12. Конкретните дати могат да се намерят на споменатия сайт.

- Какъв е отзвукът за работата ти досега в Германия?
- За четири месеца имах щастието да получа немалко положителни отзиви от няколко известни немски фотографи, модели и организатори на международни събития. Някои медийни представители от специализирани списания също проявиха интерес.

- Как протича един твой типичен ден?
- Нямам такъв! Всеки ден е доста различен в зависимост от това какви проекти са актуални в даден момент. Има дни, в които рисувам много или изпробвам нови материали. През други прекарвам часове пред компютъра, работейки над оптимизирането на страницата или изработката на рекламни материали. Разбира се, има и дни, в които ми се налага да се оправям с нормалните бюрократични задачи. Понякога се занимавам с неща, които по принцип нямат нищо общо с дизайна на облекло - например ремикс на музика за първото ми модно шоу пред интернационална публика в Берлин.

- Без какво не можеш?
- Без любимите ми хора. Освен това са ми нужни няколко постоянни проекта, за да се чувствам наистина добре, и разбира се –  много музика.

- Над какво работиш в момента?
- Както споменах, подготвям се за изложението в Берлин. Освен това в началото на месец май предстоят две фотосесии, за които имам честта да работя с един изключително добър екип..Също така подготвям следващите модни изяви в по-дългосрочен план.

- Магистратура, собствен лейбъл, две деца – как успяваш да се справиш?
- Преди всичко благодарение на огромната подкрепа, която оказва семейството ми. Без тяхната непоклатима вяра и позитивна енергия, всеотдайност и готовност да правят компромиси, когато се налага, не бих успяла да постигна и една малка част от
споменатите неща.

Моделите на Мария Андреева може да намерите ТУК.

Автор: Ива Василева

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти