Един аромат, дошъл с коприната

Един аромат, дошъл с коприната
Снимка: Thinkstock

Едва ли има някой, който да не е чувал за пачули, особено в контекста на различни парфюми, ароматни свещи и т.н. Решихме да ви разкажем малко повече за това така благоуханно и ценено ароматно растение.

Пачули е вид храст от семейството на ментата, достигащ 0.75 метра височина. Цъфти с малки розово-бели цветчета.

Родината на растението пачули е Азия (тропическите региони), днес се култивира и отглежда и в страните от Карибския басейн, Китай, Индия, Тайланд, Индонезия, Малайзия, Мавриций, Филипините, Западна Африка и Виетнам.

Ароматът на пачули е силен и тежък. Използва се в парфюмерията от векове насам, а днес продължава да бъде основна съставка в много аромати.

От растението пачули се извлича ароматно масло чрез дестилация. Използва се гореща пара, за да се унищожат клетъчните стени в листата, след това, за да е завършен процеса, листата преминават през светлинна ферментация или изсушаване.

Листата се събират чрез жътва няколко пъти в годината, сушат се и тогава се транспортират към местата за дестилация. Относно това как се получава най-качественото ароматно олио, мненията на специалистите се различават.

Според някои най-доброто масло (олио) се получава от свежи листа на пачули, дестилирани веднага след жътва, близо до плантацията. А според други – от изсушените и оставени да ферментират листа се получава по-добро като качество масло.

В Европа и Азия ароматът на пачули става популярен през 60-те и 70-те години на миналия век, като част хипи вълната, превърнал се в един от символите на свободната любов.

Маслото от пачули се използва много успешно като съставка в балсамите за коса.

Друго приложение е в репелентите против насекоми. В страни като Япония и Малайзия, пачули е известен като антидот на змийската отрова. 

В много култури на пачули са приписвани различни лечебни свойства, а в модерния свят се използва в ароматерапията. Китайската медицина го използва срещу главоболие, простуда, морска болест, коремни болки. 

Като съставка в парфюмите, пачули се среща в повече от половината мъжки и в много дамски аромати, предлагани на пазара. Освен това, маслото от пачули намира широко приложение в продуктите за дезинфекция и различните видове ароматизиратори.

През 18 и 19 век китайските търговци на коприна пренасяли платовете си, увити заедно с листенца пачули, за да ги предпазва от молци. Според историците, така европейците възприели този аромат и по това време в западния свят маслото от пачули се смятало за луксозен парфюм.

Някои източници твърдят, че в сандъците с дрехи на кралица Виктория слугите ѝ слагали листенца пачули.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти