Дължината на полите - индикатор за икономиката

Дължината на полите - индикатор за икономиката
Снимка: Thinkstock

Дължината на полите исторически е индикатор за икономическа криза.

Ако се съди от това, което се предлага по магазините в момента, икономиката е в окаяно състояние.

Полите достигнаха най-голямата си дължина по време на Голямата депресия през 1929 г., а сега знаменитости като Виктория Бекъм, Кейти Холмс и Кристина Агилера залагат на поли доста под коляното.

Според индекса за подгъва, "официален" индикатор за връзката на дължината на полите и икономиката, може би ни очакват по-добри времена.

В исторически план връщането на дългите поли е сигурен знак за спад на икономиката, като дългите поли присъстват засилено в дизайнерските магазини и веригите за улична мода по време на рецесия.

Последния път, когато макси полите бяха на мода, беше през 90-те години на миналия век.

За сравнение мини полите се появиха пред 60-те години на миналия век, когато икономиката беше в разцвет. Те бяха на мода и по-късно през 90-те години, когато икономиката също преживяваше добри времена.

Рецесията през първото десетилетие на новия век върна на мода макси полите тип молив на витрините на магазините по цял свят - от Селфридж и Хародс до гигантите на уличната мода като Ривър Айлънд и H&M.

Въпреки че витрините предвещават мрачна есен, индексът за подгъва показва, че нещата вървят нагоре както за дължината на полите, така и за икономиката.

Дългите поли присъстваха засилено на модните подиуми през сезон есен-зима миналата година и сега намират отражение в уличната мода.

Наблюденията за 2012-2013 г. показват, че за времето, в което творенията на именитите дизайнери станат общоприета мода, може да сме излезли от рецесията.

Индексът на подгъва е създаден от икономиста Джордж Тейлър от бизнес училището Уартън през 1926 г., който забелязал връзка между добрите икономически времена и късите поли.

Когато икономиката е в добро състояние, жените носят къси поли, за да покажат по-скъпото си бельо в сравнение с трудните времена. Тогава полите стават по-дълги, защото жените крият евтините си жартиери.

По време на Седмицата на модата в Ню Йорк по-рано тази година експерти от онлайн списанието "Бизнес Инсайдър" сравнили индекса за подгъва в колекциите есен-зима 2011 спрямо есен-зима 2012 г.

Индексът нараснал от 25,04 през 2011 г. на 44,38 през тази година. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти