До последен дъх

Зелда Каплан на първия ред на ревюто на любимата си дизайнерка Джоана Мастрояни, буквално минути преди да издъхне
Снимка: Getty/Guliver

Ако името Зелда Каплан не ви казва много (95-годишната представителка на нюйоркския хайлайф, която издъхна по време на ревю на любимата си дизайнерка Джоана Мастрояни в рамките на Седмицата на модата), припомнете си за миг изтрещялата чаровница Диско Доти от "Студио 54"

Филмов персонаж, вдъхновен от истинската емблема на клуба, 80-годишната Диско Сали, която традиционно закривала всяко парти с танци до зори. Тя е прототип на Сали Липман - реално съществуваща и неизвестна, преди смъртта на съпруга си, пенсионирана юристка, преврнала се в легендарна парти тигрица.

За щастие Диско Сали не е изолиран случай. Тя има своите последователи - парти момичета ветерани, които не робуват на никакви времеви ограничения, олицетворяват силата на духа и добавят ведър цвят в схематичната действителност.

Зелда Каплан подобно на Сали Липман, изминава пътя на съпруга от предградията до звезда на дансинга, само че не на този в "Студио 54", а на този в "Бунгало 8".

Този цветен и емблематичен персонаж от нюйоркската бохема, които напусна това измерение преди пет дни, споделяше, че дължи дълголетието си на факта, че се интересува само от нещата, които се случват извън нея и й липсва каквато и да било интроспективност (съзерцаване на себе си).

"Най-старата и обичана нощна сова на Ню Йорк", рядко ставала преди два на обяд. Освен страстта си към модата, Каплан води богат и отдаден на социални каузи живот. Активно се бори за правата на жените и най-вече срещу варварското обрязване - гениталното осакатяване на здрави жени в Африка.

Африканската култура повлиява силно и върху личния стил на Зелда, която приживе споделя, че е любопитен човек и ще продължава да учи докато може. Бившите съпрузи са единствената тема табу за тази широко скроена дама, за чийто живот може да научите повече от документалния филм "Her Name is Zelda".

Друга рядка птица, която по ирония на съдбата също присъстваше на ревюто на Джоана Мастрояни в Ню Йорк е Айрис Апфел - 91-годишната кралица на ексцентричността. "Най-възрастният тийнейджър на планетата" е вдъхновение за целия артистичен свят - от дизайнери до модни редактори на списания.

За разлика от Сали и Зелда, Айрис има щастлив брак с мъжа си Карл, с когото са заедно от 64 години. Тя все още се занимава с интериорен дизайнер, притежава огромна колекция от дрехи и аксесоари, достойна за музейна експозиция и стои зад една от най-престижните фирми в света за производство и реставрация на тъкани Old World Weavers.

Благодарение на нея Айрис участва в реставрирането на Белия дом по време на управлението на осем президенти - Труман, Айзенхауер, Никсън, Кенеди, Джонсън, Картър, Рейгън и Клинтън.

Тъжната й, но реалистична оценка е знаменателна и илюстрира прекрасно състоянието на заобикалящата ни действителност. "Хората изглеждат еднакво и от двете страни на Атлантика. Престанали са да фантазират и мечтаят. Дори децата вече не мечтаят. Всичко им е предложено и програмирано от агресивната реклама, бесният ритъм на живот и повърхностните знания ", споделя прозренията си Айрис.

72-годишната британка Рут Флаурс (Ruth Flowers), известна като Мами Рок (DJ Mamy Rock) е действащ хаус ди джей, който продължава да вдига публиката от 2006 г. до днес по безпрецедентен начин и е още едно приятно доказателство на тезата, че духът няма възраст.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти