Без анорексични и малолетни модели във "Вог"

Ана Уинтур - главен редактор на американското издание на списанието, е известна с предпочитанията си към слабите модели
Снимка: Getty/Guliver

Деветнадесетте издания по света на списание "Вог" (Vogue) ще използват вече образи само на манекени над 16 години и в добро здраве, обещаха главните редакторки. Целта е да се популяризира "образът на тяло в добро здраве".

Анна Уинтур, най-влиятелната главна редакторка на американското издание и Еманюел Алт от френския "Вог Пари", която разбуни публиката със снимките на момиченце на 10 години, гримирано и облечено предизвикателно, също подписаха това задължение.

"Вог" мисли, че в доброто здраве се крие красотата", се казва в комюнике за пресата на Джонатан Нюхауз - президент на "Конде Наст Интернешънъл", чиято собственост е изданието.

"Главните редакторки на "Вог" искат списание, което се ангажира да показва на страниците си манекени в добро здраве, за читателки в добро здраве", казва той.

Шестте точки на ангажимента ще бъдат публикувани в юнските издания. "Вог" повече няма да работи с манекени под 16 години, "които изглеждат така, сякаш имат хранителни разстройства".

Главните редактори ще поискат от агенциите да не им изпращат манекени под 16 години, а от правещите кастинги да проверяват възрастта на моделите и да поощряват "здравословни условия на труд", особено засягащи хранителните режими.

Модистите държат да "се съобразяват с последиците, които може да има създаването на модели с нереално тънки талии, което поощрява използването на извънредно слаби манекени".

"Ние ще бъдем посланици на образа на здравото тяло", се казва в декларацията.

В имейл, говорител на компанията собственик на "Вог" посочва, че ангажиментът ще се приложи "на местно ниво и както е най-добре за всеки пазар и всяко издание".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти