Създадено за Skinoren

Азелаиновата киселина: вашето тайно оръжие в борбата срещу мелазмата

жена кожа
Снимка: iStock

Добре знаем, че грижата за кожата през зимата е много важна част от ежедневната ни рутина. Свикнали сте да я почиствате и хидратирате старателно, а и вероятно знаете повечето ценни съвети за сияен тен и блясък. Това обаче понякога не е достатъчно.

Случва се усещането за красота и здраве, от които всяка дама се нуждае, да бъде нарушено от дискомфорт и тревожност. А кожните проблеми често стават причина да загубим увереност.

Повечето сигнали, които кожата ни дава, че нещо не е наред в организма, не са за подценяване. Едно от състоянията по кожата, които не бива да пренебрегвате, е мелазмата.

Мелазмата е състояние, което причинява светлокафяви, тъмнокафяви или синьо-сиви петна по кожата. Те могат да изглеждат като възрастови или слънчеви петна, но обикновено са по-големи.

Тази специфична форма на хиперпигментация засяга предимно жените. Нарича се още „маска на бременността“, защото често се появява преди раждане и може да продължи и след това.

Най-засегнатите зони са челото, бузите, горната устна и предмишниците.  

Снимка: Skinoren

Мелазма - причини и лечение

Мелазмата възниква, когато меланоцитите - клетките, отговорни за пигментацията на кожата - произвеждат излишък от меланин, което води до образуването на тъмни петна. Затова ви трябва вещество, което да потиска растежа и жизнеспособността на абнормните меланоцити.

В търсене на ефективни решения е важно да знаете, че азелаиновата киселина е отличен съюзник в битката срещу мелазмата. Азелаиновата киселина предлага естествено и ефективно решение за постигане на по-ясен и сияен тен.

жена кожа
Снимка: iStock

Преди да ви обясним за ползите от азелаиновата киселина, е изключително важно да разберем мелазмата и основните ѝ причини.

Мелазмата често се свързва с хормонални промени, като тези, възникващи по време на бременност, използване на противозачатъчни хапчета или хормонални терапии. Излагането на слънце и генетичното предразположение също играят решаваща роля за развитието на това състояние. Стресът също може да предизвика развитието на мелазма или да влоши състоянието.  

Имайте предвид още, че заболявания на щитовидната жлеза, като хипотиреоидизъм (неактивна щитовидна жлеза) или хипертиреоидизъм (свръхпродуктивна щитовидна жлеза) също влияят на нивата на хормоните в тялото. А, както вече казахме, хормоналните промени са основният фактор, който допринася за развитието на мелазма.

За щастие азелаиновата киселина е отговорът на природата на мелазмата. Азелаиновата киселина е естествено вещество, намиращо се в зърнени храни като ечемик, пшеница и ръж.

жена кожа
Снимка: iStock

Азелаиновата киселина има чудесни антибактериални, противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, което я прави идеално оръжие за справяне с различни кожни проблеми, включително мелазма и акне. Ето и причините:


Регулира производството на меланин
Азелаиновата киселина се бори с мелазмата  чрез инхибиране (потискане) на активността на тирозиназата – ензим, който е от решаващо значение за производството на меланин. По този начин азелаиновата киселина помага за регулиране на прекомерното производство на меланин, като предотвратява образуването на тъмни петна и води до по-равномерен тен на кожата.

жена кожа
Снимка: iStock

Бори се срещу хиперпигментацията
Азелаиновата киселина се насочва към различните форми на хиперпигментация по кожата. Това я прави универсална съставка в битката срещу мелазмата. Независимо дали пигментацията е причинена от увреждане от слънцето, възрастови петна или хормонални промени, азелаиновата киселина може да бъде ценно допълнение към вашата рутинна грижа за кожата.

жена кожа
Снимка: iStock

Как да изберете крем против мелазма с азелаинова киселина 

За да се възползвате от предимствата на азелаиновата киселина, включете в грижата за кожата си продукти, съдържащи тази мощна съставка.

Добре е да започнете с по-ниска концентрация и постепенно да увеличавате, докато кожата ви изгражда толерантност. Повечето хора първоначално не изпитват значителни странични ефекти, освен леко парене или сърбеж.

Въпреки това е важно да се консултирате с дерматолог, преди да започнете да прилагате продукти с азелаинова киселина.

Снимка: Skinoren

Не на последно място не забравяйте да използвате шорокоспектърен слънцезащитен крем (UVB и UVA), тъй като слънцезащитата е от решаващо значение за предотвратяването на мелазмата.

Както при всяка процедура, свързана с грижа за кожата, последователността е от ключово значение. Така че бъдете търпеливи и усърдни. При мелазма минималният период на лечение е около 3 месеца, а за да се получат оптимални резултати, употребата му трябва да продължи по-дълго.  

Консултацията с дерматолог ще ви предостави персонализиран съвет относно включването на азелаинова киселина във вашата рутина.

Всичко това гарантира, че ще постигнете най-добрите резултати според уникалните нужди на вашата кожа и ще разкриете една по-смела и по-уверена версия на себе си.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти