Ароматните нотки - какво трябва да знаем

Ароматните нотки - какво трябва да знаем
Снимка: Thinkstock

"Жена, която не носи парфюм, няма бъдеще" - цитат от легендарната Коко Шанел, който и до днес е актуален.

На козметичния пазар се предлага невероятно разнообразие от парфюми и различни ароматни лосиони. Навсякъде ще прочетете и чуете за ароматни нотки. Те представляват нежните природни ухания, които галят сетивата, създават хармония и изпълват живота с радост. Като повечето красиви чудеса на природата обаче, са неуловими и кратки. 

В стремежа си да запазят скъпоценните ухания и да им се наслаждават винаги, хората са уловили ароматите и са ги превърнали в парфюми. За да се насладите изцяло на вълшебните ухания на парфюмите, трябва да знаете нещо повече за тях. От Kozmetikata.com ни помагат да се ориентираме в науката за ароматите.

Уханието, което пръска парфюмът, се разделя на три части:

Най-напред до обонянието ни достигат върховите нотки. Те обикновено са леки плодови, цветни есенции или подправки. Върховите бележки се състоят от малки, леки молекули, които се изпаряват бързо: те оформят първоначалното впечатление за парфюма и затова са много важни.

Това е и ароматът, с който посрещате хората около вас. Трае около 10-15 минути.

Следващият нюанс на аромата са сърцевидните нотки - те са носители на основния аромат и се усещат след две-три вдъхвания на парфюма.

В тази част на парфюма освен цветни и плодови нотки, може да има билкови и морски ухания, екзотични подправки и етерични масла. Те влизат в контакт с Вашата кожа и създават уникален аромат, който за 15-20 минути се развива напълно и се запазва до 1 час от нанасянето на парфюма.

Основата на парфюма е разположена върху базовите нотки. Тяхното ухание стига до обонянието като лек дъх, който остава дори след като вече не вдишвате аромата на парфюма. В основата на уханията преобладават трайни билкови и дървесни есенции, подправки (ванилия, канела, джинджифил, пипер) и мускус.

Нотките на базата носят дълбочина и твърдост на парфюм. Съединения на този клас често са фиксажите, които са използувани да държат и подпомагат силата от по-леките върхови и средни нотки.

Тъй като се състоят от големи, тежки молекули, които се изпаряват бавно, съединенията на този клас от ухания са богати,  дълбоки и съставляват най-дълготрайната част от аромата.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти