20-минутната процедура, която замества оперативния лифтинг

20-минутната процедура, която замества оперативния лифтинг
Снимка: iStock

Непосредствено след Световния конгрес по естетична и антиейджинг медицина в Монако италианският специалист по пластична хирургия д-р Гуидо Маронати бе в България, за да представи една от най-новите технологии в разкрасителната индустрия  - третото поколение лифтинг конци на Aptos.

Лифтинг конците с хиалуронова киселина на Aptos са на световния пазар от февруари 2019 г., а вече се използват и у нас.

Д-р Маронати е експерт обучител и провежда  тренинги в целия свят, в България тренинг се състоя в МБАЛ "Св. София". Пред българските си колеги той представи трето поколение конци, които съдържат полимлечна киселина, поликапролактон и хиалуронова киселина. Това са единствените конци в света, които комбинират трите материала. Комбинацията от трите материала гарантира на пациента по-дълготраен ефект, по-добра биоревитализация на кожата и по-бързо възстановяване в сравнение с предните генерации конци.

Д-р Гуидо Маронати работи в Милано, първо е работил като общ хирург, но по-късно се влюбил в прецизността на пластичната хирургия. Практиката му започва през 2001 г. от обществена болница. В момента има своя частна клиниката и работи в направленията естетична хирургия и естетична медицина. През 2008 г. започва практиката си с първите американски мезоконци.

През 2013 г. изпробва конците Aptos и оттогава работи само с тях. Aptos конците и начинът им на приложение е дело на грузинеца Д-р Марлен Сулуманидзе, от когото д-р Маронати лично се е учил.  Сулуманидзе и двамата му сина превръщат марката Aptos в лидер на световно равнище .  

Д-р Маронати, какво представлява работата с лифтинг конците?

 - Това е лесен начин за постигане на ефект на повдигане на лицето, шията и тялото без да има хирургическа намеса. Обикновено, когато искаме да постигнем това се прилага класическата хирургическа намеса. Прави се разрез, това оставя някакъв белег. Хирургическата намеса носи рискове. С тази техника постигаме същото, но за 15- 20 минути без никакъв риск. Първата полза на метода е повдигането, а втората, че се подобрява качеството на кожата.

В какви случаи могат да се прилагат?

- Предлагаме ги най-вече на тези, които искат естетична намеса, но се страхуват. Най-подходящите пациенти са тези, които искат лек лифтинг и биоревитализация, която се постига от съдържащата се хиалуронова киселина, полимлечна киселина и поликапролактон. Когато искаме да използваме неинвазивна техника конците са най-добрият вариант. Нека Ви кажа последователността: най-добър ефект се постига с хирургия, на второ място са лифтинг конците и накрая микроултразвук, но при него ефектът не е толкова добър.

Има ли противопоказания?

- Да. В нашата работа ние отказваме определени процедури. Първо, имаме пациенти с високо кръвно налягане, сърдечно заболяване, дерматити. Второ, когато имаме насреща пациент, който смята, че конецът е магия. И с един ще можем да оправим всичко – околоочния контур, всичко. Тоест бихме отказали на пациенти, които са си луди.

Колко време трае ефектът?

- Обикновено между 1 и 2 години. За толкова време се абсорбират съставките – полимлечна киселина, капролактон и хиалуронова киселина. Предлагаме и конци, които са постоянни. Но при нас в Италия, а мисля, че и в България не се възприемат толкова добре. На първо място, защото хората изпитват страх от нещо, което постоянно ще остане в тях. И второ, не действат върху качеството на кожата Хубавото при непостоянните е, че процедурата може да се прави многократно.

d
Снимка: Jewelskin.bg

Могат ли конците да изместят силикона?

- Не. Използват се за повдигане. Можем да ги използваме по тялото – на ръцете, на гърдите, вътрешната част на бедрата. Повдигане да, но не и обем. Поставят се с местна упойка се поставят, не използваме скалпел, не остава никаква рана.

Наскоро се завърнахте от конгреса по пластична хирургия в Монако. Какви са най-новите тенденции?

- Говорехме за лазерните технологии, които се развиват много бързо и са много важни в момента. Чисто технически нещата в пластичната хирургия са вече развити.

Имал ли сте български пациенти?

- В Италия не съм имал, но тук в България съм имал много. Това, което са искали са филъри и ботокс, трансфер на мастна тъкан от едно място на друго, корекция на гърди, липосукция, ринопластика. До преди 10 години липосукцията беше много разпространена, ние взимахме тази мастна тъкан и я изхвърляхме, но вече знаем, че тя е много полезна и може да отиде на други места. Затова вече не я изхвърляме. Обикновено не взимаме мастна тъкан от дупето, защото то ще се смъкне. Взима се мастна тъкан от тази част на корема. Най-често поставяме мастна тъкан в гърдите и дупето.

Кои са най-трудните и рискови хирургически намеси?

- Една от най-трудните хирургически намеси е ринопластиката, но най-рисковите са лифтинг на лицето и на шията. Последното не е много трудно, но е много рисково, защото има нерви. Ако хирургът не е достатъчно добър може да ги среже и това да доведе до парализа. Трудно е да се постигне симетрия, особено при пациенти, които са имали някакви проблеми в миналото – наранявания, недобра хирургическа намеса. При тях е много трудно да се постигне симетрията.

Мъжете по-често ли прибягват до разкрасителни процедури?

 -В началото, когато започнах кариерата си на пластичен хирург на 100 жени пациенти имах един мъж. Сега обаче поне 15 – 20 % от пациентите са мъже. В момента при мъжете процедурите основно са ринопластика, липосукция и повдигане на клепача. Иначе, другите са слагане на ботокс и третиране с лазер. 

Какъв е вкуса на дамите според тяхната националност?

Не виждам съществена разлика между италианските пациенти и българските. Има разлика с бразилките например, както и корейките. При последните се забелязва, че обикновено се стремят да променят контура на брадичката понякога и дори формата на окото. Искат да е по-закръглено, по-европейски тип. Другата разлика е в размера имплантите за гърди. Обикновено корейските пациенти искат много малки импланти. Българките и италианките предпочитат със среден размер. В днешно време все по-важно става размерът да изглежда по-естествен, а не да е голям.

d
Снимка: Jewelskin.bg

Значи можем да кажем, че модата на големите гърди е отминала?

-Да, както и на големите устни. В Италия преди 15 години беше модерно големи устни и големи гърди, но вече не. Освен това множество изследвания показаха, че когато се поставят филъри или мастна тъкан 3-4 пъти, кожата на устните не може вече да го понесе и формата вече не е добра. Затова е по-хубавото да се поставят малки количества. Тогава ефектът е по-добър. Друга тенденция, която забелязвам, е че повечето от  пациентите вече предпочитата неинвазивни процедури.

Коя е най-рисковата процедура?

- Най-рискова си остава класическата лифтинг процедура на лице и шия. Причината не е в сложността на извършването ѝ, колкото в това, че на лицето има един фасциален нерв, който, ако бъде засегнат, може да се получи парализа на лицето.

Стават ли по-достъпни естетичните процедури? Все пак и жените без големи финансови възможности искат да изглеждат добре.

- Има начини това да се постигне. Преди години бяха само 2-3 компании, които произвеждаха лазери за нашата практика, сега вече са 40-50, дори само това може да намалее цената на процедурата и е начин да се спестят пари. За мен важното е да се подбере сериозен, надежден лекар, който използва надеждни продукти.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти