Чили
Започнете с месото – подсушете го с хартия от водата и след това във висок съд загрейте месо и запържете говеждото до кафяв загар. Добвяйте още масло в съда между парчетата, ако е необходимо. Когато е готово, в същия съд добавете още малко масло и сотирайте лука и целината за около 5 минути, докато започнат да омекват. Добавете 6 скилидки чесън и 2 нарязани чушки халапеньо, както и чили на прах, лют червен пипер, кимион, риган и малко кафява захар. Разбъркайте всичко заедно и оставете подправките да се препекат при зеленчуците за няколко минути. Добавете телешкия бульон и изстържете дъното на тигана. Бавно изсипете 1/4 чаша мексиканско брашно маса харина при непрекъснато разбъркване. Разбийте всички бучки веднага. Изсипете сместа в тава и добавете 2 с.л. доматено пюре, консерва домати, 2 кутии отцеден боб и 3 дафинови листа и разбъркайте всичко заедно. Поставете капака на съда и гответе на висока температура за 6 часа или на ниска за 8-10 часа – колкото по-дълго го оставите, толкова по-добре, защото говеждото месо ще стане по-крехко и вкусно. Когато дойде време за сервиране, използвайте дървена лъжица, за да накъсате парчетата говеждо месо или можете да го извадите в чиния и да накъсате с вилица. Сервирайте със заквасена сметана, сирене чедър и ситно нарязан лук.