-
2/5. Полезният дар на морето: най-вкусните рецепти с миди
Миди по Бургаски
Необходими продукти:
- 1,5 кг пресни черни миди с черупките;
- 300 гр. ориз;
- 1 бр. пресен домат;
- 1 бр. морков;
- 4 с.л. зехтин;
- 1 глава стар кромид лук;
- Сол, черен пипер, дафинови листа, девисил, 2-3 скилидки чесън и копър;
- 1 ч.ч. сухо ароматно бяло вино;
Начин на приготвяне:
Измийте мидите под течаща вода и почистете внимателно черупките им от полепналите по тях водорасли и песъчинки, а счупените и наранени миди хвърлете.
Нарежете лука и морковите на ситно и запържете със зехтина до златист цвят в дълбок тиган с капак или тенджера. След това добавете ориза и вода в съотношение 1:2. След като оризът набъбне, прибавете мидите, които започват да се отварят само след няколко минути и придобиват специфичен розово-оранжев цвят. Тогава е време да добавите виното и подправките на вкус. Малко преди ястието да е готово, добавете домата, нарязан на кубчета. Варите 10-13 минути и разбърквате леко, за да се запази целостта на мидите.
Поднесете с лимонови резенчета и пресен копър.
Полезният дар на морето: най-вкусните рецепти с миди
Още от галерии
Хороскоп за деня
Най-четени
- Днес почитаме покровителя на семейството свети Мина, имен ден имат...
- Тримата мъже, с които е била Кейт Мидълтън, преди да се омъжи за принц Уилям
- 6 закона за "там долу", които всяка жена трябва да спазва
- 10 натурални начина за избелване на зъбите в домашни условия
- 11 плода и зеленчука, които помагат в свалянето на килограми
- Вечните закони на кармата
