Eton mess
400 гр пресни малини • 1 чаша + 3 супени лъжици захар • 1 супена лъжица прясно изцеден лимонов сок • 1 супена лъжица малинов ликьор • 1½ чаши студена сметана • 1 чаена лъжичка екстракт от ванилия • Меренг (целувки), натрошени на парчета
Изсипете половината малини, 1 чаша захар и лимоновия сок в тиган за соте. Раздробете леко плодовете с вилица и оставете сместа да заври на средно силен огън. Намалете котлона и оставете да къкри 10 минути, като разбърквате от време на време, докато сместа стане сиропирана. Добавете останалите малини и ликьора в горещата смес и охладете. В купата на миксера разбийте сметаната, останалите 3 супени лъжици захар и ванилията на средно висока скорост, докато образува твърди върхове. В декоративни чаши сложете лъжица бита сметана, лъжица малинова смес и след това няколко парченца меренг. Повторете веднъж или два пъти, в зависимост от размера на чашите, докато се напълнят, завършвайки с плодове и лъжица сметана. Сервирайте веднага или охладете за един час, докато сте готови за сервиране.