Карамелени бонбони с морска сол
Растителна мазнина • ¼ чаша вода • 1 ½ чаши захар • ¼ чаша лек царевичен сироп • 1 чаша готварска сметана • 5 с.л. масло • 1 ч.л. морска сол, плюс допълнително за поръсване • ½ ч.л. екстракт от ванилия
Покрийте тава с хартия за печене, след което леко намажете хартията с масло. В дълбока тенджера комбинирайте ¼ чаша вода, захарта и царевичния сироп и оставете да заври на средно силен огън. Варете, докато сместа стане златисто кафяво (около 10 минути.) Не разбърквайте – просто завъртете съда. Наблюдавайте внимателно, тъй като бързо ще изгори, след като започне да става кафяво. Междувременно сместа, маслото и 1 чаена лъжичка моркса сол се добавят в малка тенджера на умерен огън. Когато захарната смес е готова, изключете котлона и бавно добавете сметановата към захарната смес. Бъдете внимателни – ще се надигне! Разбъркайте и добавете ванилията с дървена лъжица и варете на средно слаб огън за около 10 минути. Свалете го от огъня, когато сместа започне да се втвърдява. Много внимателно (горещо е!) изсипете карамела в подготвената тава и оставете в хладилника за няколко часа, докато стегне. Когато карамелът се изстуди, нарежете на парчета и поръсете с морска сол. Увийте бонбоните в пергаментова хартия и охладете преди сервиране.