Шоколадово крем брюле
1 голямо яйце • 4 жълтъка • ½ чаша захар, плюс допълнително за заливане • 3 чаши сметана • 220 гр горчив шоколад, нарязан • 1 чаена лъжичка разтворими еспресо гранули • ¼ чаша кафе ликьор • 1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
Загрейте фурната до 160 градуса. Поставете шест формички за суфле в тава за печене. В голяма термоустойчива купа разбийте заедно яйцата, жълтъците и захарта, докато се смесят. Междувременно загрейте сметаната в друга тенджера. Изключете котлона, добавете шоколада и еспресото и разбийте, докато шоколадът се разтопи. Разбъркайте бавно сметановата смес в яйчената смес, след това разбъркайте кафе ликьора и ванилията. Изсипете в приготвените формички догоре. Поставете тавата във фурната и внимателно изсипете малко гореща вода, така че да дойде наполовина по страните на формичките. Печете в продължение на 40 до 50 минути, докато кремовете се закрепят по краищата, но все пак малко дръпнат по средата, когато внимателно се разклащат. За сервирането разпределете равномерно по 1 супена лъжица захар върху всеки крем. С кухненска загрейте захарта, докато се карамелизира равномерно. Оставете да се охлади за 5 минути и сервирайте.