Шоколадова торта с касис
За тортата: 12 с.л. масло • 340 гр горчив сладък шоколад, нарязан • 1/2 чаша неподсладено какао на прах • 6 с.л. ликьор от касис • 1 ч.л. екстракт от ванилия • 5 големи яйца на стайна температура • 1 чаша захар • 1/4 ч.л. сол
За глазурата: 170 гр горчив или полусладък шоколад, нарязан • 1/4 чаша готварска сметана • 2 до 3 с.л. ликьор от касис • 1/2 ч.л. екстракт от ванилия
За тортата загрейте фурната на 180 градуса, застелете с хартия за печене форма с подвижно дъно и намазнете. Разтопете маслото и шоколада заедно в топлоустойчива купа, поставена върху тенджера със завряла вода, като разбърквате от време на време до гладка смес. Оставете настрана да се охлади за 5 минути. Разбъркайте какаото на прах, касиса и ванилията и оставете настрана. В купата на миксера разбийте яйцата, захарта и солта на висока скорост за 3 до 5 минути, докато станат бледо жълти и утроят обема си. Изсипете шоколадовата смес в яйчената смес и внимателно разбъркайте с гумена шпатула. Изсипете тестото в подготвената тава и печете 35 до 40 минути. Оставете да се охлади във формата за 30 минути и след това освободете страните. Обърнете внимателно тортата върху плоска чиния за сервиране. За глазурата разтопете шоколада и сметаната заедно в топлоустойчива купа, поставена върху тенджера с вряла вода. Разбъркайте до гладка смес. Изключете котлона, разбийте касиса и ванилията. Оставете да се охлади за 10 минути и разпределете само върху горната част на тортата. Декорирайте с плодчета касис и пудра захар.