Звездите, които победиха личните и професионалните си демони

холивуд
Снимка: Getty/Gulliver

Новината, че Бен Афлек влиза в рехабилитационна клиника, за да се пребори с пристрастеността си към алкохола, разстрои мнозина през миналата седмица. Личните проблеми на актьора правят професионалното му бъдеще неясно и на практика почти потвърждават, че няма да го видим в ролята на Батман отново.

Това е натъжаваща новина за всеки фен на Качулатия кръстоносец, сред които се числи и авторът на този текст, тъй като Афлек изигра Черния рицар до съвършенство в „Батман срещу Супермен: Зората на справедливостта“ и с цената на много физически усилия и сериозна подготовка, се превърна в перфектния филмов еквивалент на комиксовата икона.

Но подобна новина следва да извика и известна доза позитивизъм у нас под формата на спомени за други знаменитости, които надвиха личните си демони и професионалните си проблеми, за да се завърнат на голямата киносцена след провал. Няма история, която Холивуд да обича повече, от тази за триумфалното завръщане на поправилата се звезда.

Робърт Дауни Джуниър

И надали има по-подходяща история от този тип от историята на самия Железен човек. Преди да приеме ролята на Тони Старк в споделената филмова вселена на Marvel, репутацията на Робърт Дауни Джуниър е всичко друго, но не и желязна. Актьорът се утвърждава като безспорен талант още през 1992 година, когато е номиниран за „Оскар“ за главна мъжка роля за превъплъщението си в биографичния филм „Чаплин“, но упорити проблеми с наркотиците и алкохола го задържат повече време из калифорнийските затвори, отколкото на червения килим.

Дауни взима решението да се откаже от пристрастяващите субстанции в началото на новия век, но обратният му път към светлината на прожекторите е дълъг и труден, тъй като Холивуд е изгубил вяра в силата на духа му. Неговият близък приятел Мел Гибсън го спасява, като плаща от собствения си джоб застраховката му за първата му главна роля след възстановяването му.

Между 2003-а и 2006-а година Дауни се доказва отново и отново с поддържащи роли в по-нискобюджетни продукции, преди Marvel Studios да заложат цялото си бъдеще на карта и да му поверят ролята на Тони Старк през 2007-а. „Железният човек“ на режисьора Джон Фавро излиза година по-късно и се превръща в грандиозен успех, а Дауни продължава да играе героя в различни проекти на Marvel и до днес.

холивуд
Снимка: Getty/Gulliver

Ролята превръща актьора в един от най-високоплатените екранни изпълнители на планетата и в наши дни той е мултимилионер с изцяло екологичен дом, захранван със слънчева енергия. Освен в ролята на Тони Старк, Дауни влиза в амплоато и на Шерлок Холмс в два не по-малко успешни филма под режисурата на Гай Ричи, за един от който печели и „Златен глобус“ за главна мъжка роля.

Мел Гибсън

Няма как да споменем Мел Гибсън в статия за поправили се суперзвезди от киното, и да не разкажем неговата собствена история. Гибсън влиза в новия век като жива легенда на седмото изкуство – спечелил е „Оскар“ за режисура и за най-добър филм със „Смело сърце“ и се е утвърдил като международна суперзвезда с комерсиално успешни хитове като „Смъртоносно оръжие“, „Маверик“ и много други.

Ала през 2006 година всичко около Гибсън рухва, когато наяве излиза биполярното му психично разстройство. Тогава той е арестуван за шофиране под влиянието на алкохол, прави антисемитски изказвания пред полицай от еврейски произход и се развежда с дългогодишната си съпруга, която му отнема половината от натрупаното парично състояние.

Гибсън изпада от светлината на прожекторите за дълго време и прави редица опити да се реабилитира, но в края на миналото десетилетие претърпява още един тежък развод – този път, с рускинята Аксана Григориева, която дори използва изфабрикувани и монтирани аудиозаписи с неговия глас в съдебния процес.

Снимка: netinfo

Коварната дама е изобличена и не взима почти цент от Гибсън, но скандалът забавя с още няколко години завръщането му към правенето на качествено кино. След известно лутане с роли в екшъни като „Как прекарах лятната ваканция“ и „Непобедимите 3“, Гибсън напомня на света що за режисьор и творец е с разтърсващия военен филм от 2016 година „Възражение по съвест“.

Лентата е посрещната на фестивала в Кан с десетминутна овация и впоследствие е номинирана за редица награди, включително и „Оскар“. Филмът с участието на Андрю Гарфийлд в главната роля катапултира Гибсън обратно сред престижните имена в Холивуд и в наши дни, Слава Богу, той отново е търсено име за режисьорските и актьорските му услуги.

Мики Рурк

Когато започнеш актьорската си кариера с участия във филми на Стивън Спилбърг, Бари Левинсън и Франсис Форд Копола, очакванията към теб са закономерно високи. Такъв е случаят с Мики Рурк, който навлиза в професията в края на 70-те години и до средата на 80-те вече е истинска суперзвезда.

Еротични трилъри, драми и екшъни носят на Рурк комерсиален и критически успех, а заглавията „9 седмици и половина“ и „Ангелско сърце“ говорят сами за себе си. Ала през 90-те години и в началото на новия век Рурк често има проблеми със закона във връзка с пристрастеността си към алкохола и това ограничава актьорските му начинания предимно до поддържащи роли.

холивуд
Снимка: Getty/Gulliver

Завръщането му започва през 2005 година с ролята на Марв във филма на Робърт Родригес и Франк Милър „Град на греха“, за да кулминира с разтърсващото му превъплъщение в „Кечистът“ на Дарън Аронофски, за което Рурк е номиниран за „Оскар“ за главна мъжка роля и печели „Златен глобус“ за изпълнението си.

Позитивното отношение от страна на медиите осигурява на Рурк участие в „Железния човек 2“ с гореспоменатия Робърт Дауни Джуниър в главната роля. Рурк изиграва антагониста в лентата, която излиза през 2010 година и е комерсиален успех. Оттогава насам актьорът се е появявал в малко на брой широко разпространени филми, но заглавията, съобщаващи за поредния му арест, отдавна са част от миналото.

На сходно завръщане могат да се надяват и феновете на Бен Афлек, особено предвид факта, че актьорът вече е изпадал от светлината на прожекторите веднъж, макар и не поради лични проблеми, а поради поредица от ужасно слаби роли. Но щом успя да измине пътя между „Трудна свалка“ от 2003 година и „Арго“ от 2013-а, значи Афлек е способен на всичко. А и да не забравяме... той все пак е Батман.

холивуд
Снимка: Getty/Gulliver

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти