Знам защо депресията е по-често срещана при жените

жена тъжна депресия
Снимка: iStock

Тодор Капитанов

Можете ли веднага да изброите три неща, които ви карат да се чувствате щастливи? Ако до три секунди не успеете да го направите, то вероятно влизате в статистиката на големия процент от хората, които гледат негативно на всичко случващото се в ежедневието.

Интересен е фактът, че същите тези хора очакват щастието им просто да се случи някой ден, ей така, докато виждат единствено отрицателната страна на всичко. Те вярват, че прекрасният живот рано или късно ще бъде факт, точно както наивникът вярва, че ще спечели от лотарията, без дори да си направи труда за си вземе поне билет за нея.

Често използвам думите на Радой Ралин, който казва, че свободата е като хляба - всеки ден трябва да се замесва, изпича, изяжда. Мисля си, че метафората с хляба се отнася и за щастието като цяло. Да бъдем щастливи с човека до нас, с близките и приятелите си, в работата. Изобщо към всичко, в което можем да намерим повод да изпитваме радост. Защото щастието е състояние на духа, което се постига трудно, особено когато го търсиш извън себе си.

По нашите прекрасни географски ширини все още не успяваме да разберем, че щастието не идва просто ей така, както сме си мислили. Колкото и време да минава, в което живота ни убеждава, че нещата не се случват от само себе си, толкова повече се затваряме в своя негативен свят, където е по-удобно да обвиняваме всичко и всеки за нашето нещастие, отколкото да направим малка крачка за да променим обстоятелствата в наша полза. Или поне да опитаме, по дяволите!

Запитвали ли сте се, защо депресията е по-често срещана при жените? Още от малки те са облъчени от приказките на възрастните, от книжките, филмчетата, куклите, песничките и изобщо чрез всички възможни форми, че всяка една от тях ще стане принцеса, ще срещне красив и умен принц, който има добро сърце и голямо царство-господарство.

момиче дете приказка
Снимка: iStock

След като се омъжи за него на най-приказната сватба, на която три дни яли, пили и се веселили, принцесата ще бъде безкрайно обичана и ще живее щастливо и безгрижно до края на живота си. Ако пък животът им не се случи по този начин, то винаги имат резервен план, в който се появява Добрата фея, а тя пък винаги се намесва в трудните житейски ситуации и с магическата си пръчка превръща сивото в красиво, лошото в добро, бедното в богато и тъжното в щастливо.

Да, ама не.

жена тъжна депресия
Снимка: iStock

Човекът трябва да открие щастието, а не обратното. Да го открива в малките неща от ежедневието и всеки ден да им обръщаме внимание, да ги обгрижва и да им се радва. Нищо на този свят не пораства без обгрижване и внимание. Така е и с нещата, които ни правят щастливи – от нас зависи дали те един ден ще станат големи, и дали въобще ще съществуват, за да им се радваме. Ако ли не, то винаги имаме избор да вярваме в приказки и да се надяваме, че просто трябва още малко да изчакаме без да предприемем нищо. Ами то така животът взе, че свърши.

Защо хората си мислят, че щастието е извън тях? Щастието е нещо просто – то е в малките неща от ежедневието ни. Просто погледнете, изберете някого, който ви се усмихва, и не чакайте повече - усмихнете се и вие.    

Прочетете още от Тодор Капитанов:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти