„Живеят само влюбените, останалите просто съществуват...”

влюбени
Снимка: iStock

Цитатът, използван за заглавие на статията, не е мой, за нещастие, все още не съм станал толкова умен. Тия думи на големия поет Уилям Шекспир обаче ми харесват. Карат ме да забравя за момент за сивото, задушливо като мъглата вън ежедневие и да се замисля за нещо съществено. Колко е важно да си влюбен – не само в конкретна жена или мъж.

Може да си влюбен и в котката си, в слънцето, в луната, в някой от четирите сезона или пък в четирите едновременно. Може да си влюбен в най-добрата си приятелка или пък в някоя съвършено непозната, която тая сутрин си мернал на спирката за десетина секунди. И тия секунди са ти се сторили сложени на забавен кадър, на забавен каданс. Дори в мигът на разминаването има частица вечност.

влюбени
Снимка: iStock

Също така може да си влюбен в живота. Не просто да го обичаш, а да си влюбен в него. Една дама от моето минало преди години ми каза следното: „Обичам те, но не съм влюбена в теб.”

Фраза, след която умираш прав. Още тогава си дадох сметка колко огромна е разликата между любов, обич, страст, влечение и тъй да се каже – влюбеност. В един от знаменитите си разкази Достоевски пише: „Най-важна е взаимната влюбеност в ближния, всеобща и всецяла...”.

Колко хубаво звучи това – взаимна влюбеност. Тоя израз носи в себе си такава плътност, че ми идва да го изкрещя сред пълната тишина и да я наруша. Да я счупя без жал. Сега повече от всякога имаме нужда от това да бъдем заедно. Да питаем един към друг позитивни, сгряващи душите ни чувства. Това са клишета – ще контрирате вие веднага, а аз на свой ред ще отвърна – Да, но са верни. Щом казват истината.

Ето – и Шекспир е казал истината със своето твърдение, че единствено влюбените могат да вдишат и издишат красотата на битието с пълни дробове. Само те имат тия сетива, които правят красивото възможно и в грозната картина. Нима не е това смисълът? Каквито и да са времената – радостни, объркани, щастливи, еуфорични, страшни и всякакви други – те ще отминат. Това е тяхното основно свойство. Все си мисля, че докато има хора, които изпитват това величествено чувство на цялост, създадена от две равномерни половини – светът ще е поносим и още повече – възможен.

Любовта – повярвайте ми – често е единствения допустим изход, дори и от най-безпътната ситуация, каквато е и тази, в която се намираме. Вероятно ви звучи като някакъв банализъм, но не е така. Ще ви го докажа със следващото, финално изречение. Ако реалността е една затворена врата, то любовта е процепът, през който влюбените се гледат в очите.

Засега спирам тук.

влюбени
Снимка: iStock

Прочетете още от Росен Карамфилов:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти