Жив съм, следователно всичко има смисъл

мъж зима сняг разходка природа студ
Снимка: iStock

Ако някой ми беше казал с какво нетърпение ще очаквам края на настоящата 2020 година, нямаше да му повярвам. То може да се сравни единствено с онова очакване от детството, когато наивно мислиш, че всичко ще бъде много по-хубаво, когато станеш възрастен.

Като малки мечтаем да станем големи, но кой да ти каже, че светът на възрастните е пълен с предизвикателства, които изискват вземането на тежки решения?!

Животът наистина е борба. Оцеляването е основен негов приоритет и така трябва да бъде. Затова, въпреки изпитанията, продължаваш напред.

Тази година беше мрачна и тежка за всички. Загубихме близки и приятели буквално за дни, за часове. Малките ни уютни светове се сринаха като кули от карти. Изведнъж осъзнаваш колко крехко е нашето съществуване. На следващия ден си друг – по-загрижен за себе си, но и с по-силна надежда, че човекът до теб също няма да пострада.

ръце любов обич грижа
Снимка: iStock

Пандемията ни отне комфорта да правим нещата, които обичаме. Вече не се прегръщаме, не се целуваме, а какво е любовта без подобна интимност? „Целувката“ на Густав Климт се превърна в метафора за време, което вероятно никога няма да бъде съвсем същото. Написаха се много трагични стихове. Изпяха се много тъжни песни. Но нищо не е в състояние да убие оптимизма в нас.

Изпращам годината с откровено облекчение, но и с благодарност. Благодарен съм за това, че голяма част от хората, които обичам, са добре. Благодарен съм за всяко обаждане по телефона, продиктувано от загрижеността на другите към мен. Благодарен съм, че осъзнавам важността на едно простичко, но безценно обстоятелство – жив съм, следователно всичко има смисъл.

Любовта е тази, която спасява. Независимо че сега прегръдките и целувките липсват, тя остава наша същност и упование. Ако не сме в състояние да обичаме, така или иначе сме обречени, защото не сме създадени да оцеляваме сами.

двойка любов целувка връзка черно бяло
Снимка: iStock

Видях добротата в очите на хората. Разбрах колко малко е нужно, за да се завърнат към човешкото в себе си. Затова вярвам, че най-доброто предстои. Заедно ще преодолеем препятствията така, както дружно сме прескачали локвите, докато сме имали щастието да бъдем деца. Светът на възрастните е труден. Има решения, които ще трябва да вземем, докато с умиление си спомняме детството.

Пак ще се прегръщаме. Пак ще се целуваме. Защото не можем без любов. Защото животът без любовта е съществуване в условия на пандемия от друг вид.

Сбогом, 2020! Никак няма да ми липсваш.

любов двойка връзка мъж жена прегръдка обич
Снимка: iStock

Прочетете още от Добромир Банев:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти