Жегата е враг на бъбреците. Как да ги спасим?

дете майка семейство бебе
Снимка: iStock

Студеното време ни изтормози с вируси и настинки, но и жегата може сериозно да навреди, особено на бъбреците.

Най-застрашени са децата. Те имат повишена обмяна на веществата, терморегулацията е незряла, памперсите създават условия за претопляне и бързо се обезводняват. За какво да внимаваме?

Детската кожа е с относително по-голяма площ и те лесно се претоплят и обезводняват. Течности се губят при изпотяване и при учестеното дишане в топлите дни, както и при физически натоварвания без адекватен прием на течности. А ако има повръщане, разстройство и температура загубата, на течности и соли е драстична.

През последните години се препоръчва да не се дава вода на кърмачетата докато се захранят, но това не важи за топлите летни дни.

На малкото дете му е по-топло отколкото на нас, то е загрято допълнително от памперса, от неадекватното обличане с много дрешки и от закритите колички. Затова предлагайте вода на бебето в жегата, най-лесно става с бутилирана изворна вода (розов етикет). Признаци на дехидратация са сънливо дете, сухи и червени лигавици, намалено количество урина, ацетонов дъх от устата. Но това означава, че положението вече е много сериозно, не го допускайте!

дете майка семейство бебе
Снимка: iStock

Целият организъм страда от обезводняването, но най-вече бъбреците. Урината става по-концентрирана, лесно се развива инфекция, микрокристалите се слепват и се образуват бъбречни камъни.

Сега е време да махнете памперса! След навършване на годинка малкото дете вече уринира по-рядко, горе-долу на час. В този интервал може да махнете памперса. Способността да се контролира пикочния мехур е индивидуална и твърденията , че едва ли не махането на памперса ще наруши психическото равновесие на детето са спекулативни.

Освен удобство, памперсите правят и доста бели. Инфекцията на пикочните пътища, особено при момичетата се увеличиха с 50% след като започнахме да използваме памперси. Топлината и влагата, които създават памперсите са идеалната среда за развитие на бактерии.

Хигиената на половите органи е важна целогодишно, но през лятото е особено важна.

Изпражненията са пълни с бактерии, които попадайки в уретрата предизвикват инфекции на пикочните пътища. Затова памперсът се сменя веднага след изхождане по голяма нужда, а миенето при момиченцата е прецизно отпред назад, за да не се вкарват бактериите във влагалището. При момченцата измиването на пениса също трябва да е старателно ежедневно.

И да не забравяме здравословното хранене, то осигурява нормално функциониране на всички органи и системи.

Прекомерната употреба на белтъчини затруднява бъбреците, намалете месото през лятото. Използвайте изобилието от плодове и зеленчуци за сметка на сладкишите и сладките напитки.

Избягвайте храненето навън, от топлината храната бързо се разваля.

вечеря лято
Снимка: iStock

Още от д-р Павлина Андреева:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти