Защо пържените кюфтета са идеалната храна по време на изолация?

кюфтета
Снимка: iStock

Велина Томова

Най-голямото предизвикателство по време на изолация се оказа не друго, а ежедневната нужда от приготвяне на огромни количества храна.

Всички са си у дома, всички са гладни, всички си имат свои желания и предпочитания („Не обичам червените неща в супата, мамоооо“) и всички тия безчетни желания трябва да бъдат сбъднати от една единствена фея-майка-съпруга-работеща-отвкъщи жена, която полага всички усилия да не полудее.

Разбирам ви прекрасно, мили дами, всички сме на един и същи хал, във всяка къща борбата е все безмилостно жестока.

НО! Спасение има и то се нарича пържени кюфтета. Открих го на 18-я ден от началото на извънредното положение и смятам да прибягвам до него на всяко четно число до края на това недоразумение с коронавируса.

Пържените кюфтета, мили мои, се оказаха ИДЕАЛНАТА храна по време на изолация и имам необорими доказателства за това.

1. Всички обичат пържени кюфтета

Почти няма човек на тази земя, който да не обича кюфтета. Има ги във всички държави, тук-там са като топчета, тук-там са по-сплескани, но ги има! И се ядат лесно от малки пръстчета и големи лакомници. Така че, съобщите ли, че ще има пържени кюфтета, ще получите аплодисменти и радостни възгласи, проверено е!

кюфтета
Снимка: iStock

2. Пържените кюфтета осигуряват тишина и спокойствие

„Не влизайте в кухнята, че ще се умиришете на пържено“. Не съм предполагала, че тази фраза ще ми осигури един час, повтарям, един час тишина и спокойствие. 4-годишното се опита да надникне, но като видя колко е задимено, се отказа. Е, само пред себе си признах, че май нарочно не отворих да се проветрява своевременно, именно за да създам тази враждебна обстановка.

Когато малката главица изчезна от рамката на вратата, отворих широко вратата към терасата и продължих спокойно да си пържа САМА.

Не бях оставала на саме със себе си от началото на карантината за повече от 4 минути и това пържене на кюфтета ще ми остане мил спомен като от спа-ваканция.

3. Пържените кюфтета ви държат далече от смартфона

Голямата разлика между сегашната и предишната пандемия (свинският грип през 2009 за тези, които не си спомнят) са смартфоните и социалните мрежи. Непрекъснатият достъп до информация и възможност за споделяне на всякакви мнения ни прилепи към телефоните денонощно. Това, за съжаление, само повишава чувството ни за тревожност и обреченост, от което в момента няма никаква полза.

Когато човек пържи кюфтета обаче, ръцете му са заети. Опитах се да се мия и да си цъкам в телефона след всяка сложена в тигана партида, но изгорих 6 кюфтета заради един ожесточен онлайн спор и се оказах.

Захвърлих телефона и открих отново собствените си мисли. Беше рай.

кюфтета
Снимка: iStock

4. Пържените кюфтета ви помагат да сте във форма

Та значи останах си аз права пред печката, с ръце, пълни с кюфтета и време пред мен. Веселата песничка по радиото ме накара лекичко да се разтанцувам и да стигна до моята фитнес-еврика – ами че мога да правя упражнения за крака!

И се започна – ръцете правят кюфтета и ги пускат в тигана, крачетата правят едно по едно разкрачи в страни против целулит или се повдигат на пръсти против разширени вени.

Ходех и на място, танцувах си, потропвах, изобщо навъртях повече крачки, отколкото за последните 8 дни взети заедно. И всичко това заради пържените кюфтета!

5. Пържените кюфтета сплотяват семейството

След тази едночасова ваканция със спортен елемент ми беше домъчняло и за мъжа ми, и за децата. Поканих ги на красиво сервирана за обяд маса и ни се случи един от онези мигове, които правят изолацията по-лесна за понасяне – бяхме заедно и бяхме истински щастливи.

И кюфтетата бяха вкусни ;)

Още по темата

Как да не си загубите ума по време на живот в изолация

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти