Защо детето ми се поти прекомерно?

дете лято жега пот потене вода
Снимка: iStock

Знаете ли, че по човешкото тяло са разположени от 1 до 4 милиона потни жлези? А между 25 и 50 хиляди от тях се намират в областта под мишниците. Тяхната роля е изключително важна, така се регулира телесната температура. Може и да ни дразнят в топлите дни и да ни съсипват дрехите, но ако ги нямаше, щяхме да умираме в жегите от топлинен удар.

Няколко седмици след раждането бебето е с недоразвити потни жлези и не може да се поти, затова малките деца много лесно се претоплят, ако не се отглеждат правилно. Колкото и да са полезни обаче, потните жлези създават сериозни проблеми при някои деца. Нормално е, когато детето е болно, особено с температура, то да се поти. Сигурно сте забелязали, че когато детето се изпоти, високата температура спада. При някои хронични болести също е налице усилено потене, затова трябва да се направят консултации и изследвания да се изключи болест като причина за потенето. Но много деца се потят обилно и без да са болни – косичката и вратлето са постоянно мокри, когато се хранят избиват капчици пот по челото, през нощта възглавницата е мокра от пот. Майките са принудени постоянно да преобличат децата, притесняват се, че така лесно настиват. Какви са причините за прекомерното потене?

дете сън легло момче
Снимка: iStock

При някои деца броят на потните жлези е по-голям, отколкото при други. Има също така значителни индивидуални различия в склонността към изпотяване. За съжаление, тези деца са издърпали късата клечка от генетичната лотария и нищо не може да се направи по въпроса, освен стриктната хигиена и употребата на дезодоранти и антиперспиранти в по-късна възраст. Най-важното за тях е да са леко облечени, да спят на ниска стайна температура, без много завивки и чорапи, с тънки памучни пижамки, дългата коса усложнява положението и трябва да се подкъси.

В значителна степен потенето зависи от околната температура. А българинът обича вкъщи да е топличко, детето да е облечено добре, за да не настине. Навличането с много дрехи си е нашенски патент и няма сила на света, която да го промени. Малките деца имат повишена обмяна на веществата, на тях им е по-топло, отколкото на нас, носят постоянно топъл памперс, постоянно са в движение… Навличането с много дрехи и липсата на закаляване още от раждането е основната причина за потенето при повечето деца! И за болестите. Дори на едно дете да му е леко студено, то няма да се разболее, ако не е в контакт с вируси.

бебе зима
Снимка: iStock

Прекомерното потене зависи и от типа нервна система на детето. При деца с невровегетативна лабилност е налице по-усилена склонност към изпотяване. Тези деца показват и други прояви. Цветът на лицето им бързо се мени, понякога изглеждат бледи, без да имат анемия, друг път лесно се изчервяват. Тези деца се потят прекомерно не само при висока околна температура, при тичане и игра, но и даже при трудности и силни емоции. Те трудно се приспособяват към по-високата околна температура и са склонни към чести боледувания с повишена температура и усилено потене. Характерно за емоционалното потене е, че то започва от дланите на ръцете, докато при обикновеното потене при висока околна температура дланите се изпотяват последни.

За наследственото потене нищо не може да се направи, но причина за останалите случаи е неправилното отглеждане на детето, прекалената грижа и пазене от простуда с претопляне и липса на закаляване. А това води и до намаляване защитните сили на организма и често боледуване.

дете лято жега пот потене вода
Снимка: iStock

Още от д-р Павлина Андреева:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти