v
Снимка: Thinkstock

Защо болестта тетанус е толкова опасна

Приемаме тетануса за екзотична болест и често пропускаме имунизациите, особено при възрастните. Но от тетанус може да се умре, и то бавно и мъчително.

Всяка година 1 милион души по света се разболяват от тетанус.

Темата става актуална през лятото особено за децата, те играят навън, ходят по села, планини, морета. Нараняванията са чести и опасността от зараза нараства.

Как става заразяването? Вегетативните форми на тетануса обитават червата на почти всички тревопасни животни. С фекалиите на тези животни те попадат в почвата, където преминават в спори. Хората се заразяват с тях след нараняване на кожата и видимите лигавици. Това може да се случи дори при одраскване, уж минимално нараняване.

Заразяването може да стане и при раждане, например вкъщи при връзване на пъпчето с нестерилен материал. Тетаничните спори отделят мощен екзотоксин (тетаноспазмин), който по кръвен път стига до централната нервна система.

Как протича заболяването? Инкубацинният период (времето от заразяването до клиничните прояви) е от 4 до 14 дни, средно 10, макар и рядко може и повече. Болестта започва с болка, мравучкане в мястото на нараняването, главоболие, неспокойствие, танатофория (страх от смъртта).

v
Снимка: Thinkstock

Първо се повишава мускулният тонус на дъвкателната мускулатура – болният не може да си отвори устата и да гълта. След това се засягат мускулите на лицето (става като маска), коремните, гръбните. Започват гърчове, които се провокират от светлина, шум, болка и други дразнители. Температурата се повишава над 40 градуса, придружена от обилно изпотяване. Болният остава в ясно съзнание, но може да почине от задушаване или ритъмни нарушения.

v
Снимка: Thinkstock

Как се поставя диагнозата?

Описаната клинична картина, липса на редовни имунизации против тетанус плюс данни за нараняване насочват вниманието към болестта. Причинителят се доказва с микробиологично изследване на секрет от раната. Правят се и молекулярно-генетични тестове. Лечението е задължително в интензивно отделение с хиперимунен антитетаничен имуноглобулин и средства за облекчаване състоянието на пострадалия. Няма траен имунитет след преболедуване. Болният не е заразен за околните.

v
Снимка: Thinkstock

Недопустимо е чавек да се разболее от тази тежка болест, при положение, че има ефикасно средство за профилактика. Имунизацията против тетанус е включена в комбинирана ваксина за децата (заедно с дифтерия, коклюш, полиомиелит).

При възрастните се прави на всеки десет години. Отделно при всяко нараняване след щателна обработка на раната се поставя ваксина против тетанус, ако през последните 6 месеца не е имало такава.

v
Снимка: Thinkstock

Още от д-р Андреева:

Чудото селен и как да си го набавим

Коварството на климатиците

С деца на път - какви лекарства да вземем за спешни случаи

Как да държим комарите далеч

Лятото улеснява конюнктивита

Как родителските грешки пречат на оздравяването

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти