Заплатата си е моя, твоята – също… За последствията от черния петък

двойка скука пазаруване черен петък
Снимка: iStock

Александър Петров

За пръв път ми се наложи да изпратя статията си в Edna.bg по традиционната поща – затова идва и с леко забавяне. Също за пръв ми се наложи и да я пиша на ръка – с помощта на лист и химикал. А най за пръв път пък ми беше да създавам текст под открито небе, защото закрито вече не можех да си позволя. Защо ли? Защото намаленията покрай черния петък достигнаха и моето домакинство. Ако трябваше да се измисли слоган за текущата ми ситуация, той щеше да гласи нещо такова:

„Само сега и през целия месец – вместо топъл дом, получавате кашон в градинката пред него!“

жена пазаруване черен петък
Снимка: iStock

В интернет пише, че понятието черен петък води началото си от колапса след финансовата криза в САЩ на 24 септември 69-та, което тогава се падало в петък. Другата версия пък е, че наименованието „черен“ идва от записките, които си водели търговците на дребно – те нанасяли в своите тефтери с червен цвят загубата, а с черно – печалбата.

жена пазаруване черен петък
Снимка: iStock

Черният цвят започвал да преобладава по време на пазаруването преди коледните празници, а някой находчив американец преценил, че трябва да се създаде официален ден за старт на това пазаруване, белязан от намаления. Ден, който днес е известен като „Черен петък“ и в своята същност и родина, той се отбелязва в последния петък на ноември – ден след Деня на благодарността в САЩ. В България обаче сме много по-находчиви от американците, защото

тук цяла седмица преди черния петък е… черен петък.

двойка пазаруване шопинг черен петък
Снимка: iStock

А знаете какво става обикновено, когато има намаления – хората си купуват неща, само защото са на оферта, а не защото им трябват или пък някога биха грабнали окото им. Когато попитах моята приятелка защо точно сега посред зима ѝ е притрябвал слънцезащитен крем, тя ми отвърна, че бил намален с 60%. Ами, нормално да е намален! Навън се разхождат бели мечки! Сякаш табелката „до 70% OFF“ прави чудеса. А забелязахте ли ситния шрифт преди числото 70 в предното изречение? Това обаче е една друга тема, в която няма да навлизам, а и съм сигурен, че разсъжденията ми по нея няма да докоснат никого.

Знам, защото цяла седмица опитвах да ги пробутам на приятелката си, която в продължение на седемдневните намаления преди официалния черен петък не спря (нека не използвам израза „да мрънка“) да мрънка за определени артикули на промоция, подобни на които така или иначе присъстват в препълнения ѝ гардероб.

Успях да удържа на натиска ѝ цяла седмица, но щом дойде еманацията на този своего рода празник на българската жена – black friday – а заедно с него и заплатата ми, сякаш цялата шопинг енергия на моята по-лоша половинка се отприщи, синджирът се скъса и без дори да подозирам, отведнъж тя направи така, че през следващия месец да се наложи да живеем в кашон.

В кашона от дрехите, които без да знам бях закупил.

двойка скука пазаруване черен петък
Снимка: iStock

Ще си кажете: „Поне ще има какво да облечеш и няма да мръзнеш…“. Да, това щеше да е така, ако можех да вляза в женски размер XS. По-стряскаща от всичко това обаче беше заканата ѝ, че „А като дойде моята заплата трябва да си купя още и…“ Някъде тук изпаднах в слухова смърт.

Но оставете ме мен, пиша това, за да може моята история да е урок за всички мъже, които са направили дубликат на дебитните си карти на своите жени.

двойка скука пазаруване черен петък
Снимка: iStock

А ако има нещо, което научих от тазгодишния черен петък, това е, че:

Ако имаш заплата на черен петък, я нямаш!

Съжалявам, ако сте чели дотук и сте очаквали някаква кулминация. Такава няма – просто си мрънкам.

Изпращайте ми дрехи, хляб и сирене или ми пишете на имейл petrov.edinbg@gmail.com, както и в Инстаграм @alexdimpetrov

двойка скука пазаруване черен петък
Снимка: iStock

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти