Загадката Бенисио Дел Торо

Бенисио Дел Торо
Снимка: Getty/Gulliver

Не, това не е Антонио Бандерас. С такъв надпис завършва хумористичната реклама на Heineken с участието на Бенисио Дел Торо, която вероятно са ви пускали в киносалона. Той определено не е Антонио Бандерас – двамата може да имат сходно излъчване и характерен латино чар, но са коренно различни като актьори.

Наградата „Оскар“ за разтърсващото превъплъщение на Дел Торо в „Трафик“ от 2000 година вероятно представлява най-очевидната и символична разлика между него и Бандерас, между техните качества и актьорски умения, но далеч не е единствената. Всъщност е много трудно Бенисио Дел Торо да бъде оприличен на който и да е друг актьор.

С кого може да бъде сравнен екранен изпълнител, чиито най-известни роли варират от ексцентричен престъпник в „Обичайните заподозрени“, през мрачен, но категорично добронамерен полицай в „Трафик“, до самият Че Гевара в двата филма на Стивън Содърбърг, посветени на митичния революционер? Ако все пак съм длъжен да оприлича Бенисио Дел Торо на някого, бих казал, че е пуерториканският Гари Олдман, а малко сравнения в актьорската професия са по-ласкателни от такова с великия Олдман.

Филмографията на Дел Торо далеч не се изчерпва с трите му роли, които изброих в предходния параграф. Името му не е преставало да бъде актуално именно от „Обичайните заподозрени“ насам, където изиграва завалено говорещия Фенстър, чиято дикция актьорът сам създава, за да отличи персонажа си сред останалите колоритни поддържащи образи в класическия криминален филм.

Оттогава насам Дел Торо е изиграл толкова разнообразни персонажи като доктор Гонзо в „Страх и омраза в Лас Вегас“, Четирипръстия Франки в култовата класика „Гепи“ на Гай Ричи, наркоманът Джак в „21 грама“ на Алехандро Иняриту, убиецът на мафиоти Алехандро Гилик в „Сикарио“, ексцентричният Колекционер във филмовата вселена на Marvel Studios и хакерът Ди Джей в „Междузвездни войни: Последните джедаи“, осмия епизод от сагата.

Бенисио Дел Торо
Снимка: Getty/Gulliver

Това всъщност е и основната разлика между Дел Торо и Антонио Бандерас. Докато единият от тях е обречен да бъде възприеман от масовата публика единствено като екшън герой или типичен мачо в романтични филми, другият е хамелеон и господар на изкуството си. Не бих могъл да се изкажа по-просто и по-точно от Стивън Колбер, който при скорошно свое интервю с Дел Торо заяви:

“Това е нещото относно твоята кариера, което ме изумява. Ти можеш да си фантастичен в „Трафик“, можеш да си фантастичен в „Обичайните заподозрени“, можеш да си фантастичен в „Страх и омраза в Лас Вегас“, и въпреки това, когато те видя като Колекционера във филмова вселена на Marvel, аз си казвам: това е перфектна роля за него. Каква е връзката тук?!“


Връзката е само личността на Бенисио Дел Торо и талантът му да се потапя до съвършенство във всяка своя роля. И тук съвършенството не е изразено просто в безследно изчезване в амплоато на съответния персонаж. Не, героите на Бенисио Дел Торо са разпознаваеми именно с това, че ги играе той.

Бенисио Дел Торо
Снимка: Getty/Gulliver

Независимо дали ще даде на Фенстър в „Обичайните заподозрени“ говорен дефект, или ще направи Ди Джей в „Междузвездни войни: Последните джедаи“ заекващ, или ще имитира еталона за ексцентризъм в нашия свят Джеф Голдблум в ролята си на Колекционера, Дел Торо винаги намира начин да направи героите си отличителни. А с това самият той става отличителен и се запечатва в зрителската памет. А точно това прави актьорите звезди. Това е друга прилика между Дел Торо и Гари Олдман – и двамата не са станали разпознаваеми публични личности вследствие на разпространени клюки за личния им живот, или пък заради главна роля в блокбъстър с бюджет от 250 милиона долара.

Двамата имат участия в подобни свръхкасови филми, но те са дошли в по-късните етапи на техните кариери, след като актьорите са си извоювали доброто име само и единствено с изключително постоянство, добър подбор на роли и безупречни изпълнения.
А няма нужда да ви казвам, че това е по-трудният начин за който и да е актьор да постигне звезден статут в Холивуд. Доста по-лесно е да станеш тийн идол с роля в поредица като „Здрач“ или просто да заякнеш и да приемеш участия във фотосесии за различни реномирани списания. Но това го правят момченца като Тейлър Лаутнър. Бенисио Дел Торо и Гари Олдман не са момченца. Те са мъже.

Бенисио Дел Торо
Снимка: Getty/Gulliver

Няма смисъл да навлизам в подробно анализи на всяка от известните роли на пуерториканския актьор – това би раздуло този материал с невинен размер около 900 думи до академична разработка. Ако сте отворили статията в търсене на препоръка за хубав филм с Бенисио Дел Торо, можете да си свалите и да гледате който и да е от филмите, изброени в по-горните параграфи.

Ако ли пък предпочетете да го гледате на големия екран в „Сикарио 2: Солдадо“, има голяма вероятност да останете разочаровани от самия филм, но не и от представянето на Дел Торо. Въпреки факта, че персонажът му Гилик е източник на немалко противоречия между сценариите на първия „Сикарио“ и продължението, актьорът изиграва с максимална автентичност скърбящия вдовец и безпощаден убиец в търсене на отмъщение, когато съдбата го среща с невинно младо момиче, родено в престъпно семейство.

Бенисио Дел Торо
Снимка: Getty/Gulliver

Самата лента страда от зле структуриран сюжет, липса на удовлетворяващо заключение и морален център, затова все пак бих ви препоръчал да заложите на първия „Сикарио“, ако сте склонни да гледате Бенисио Дел Торо на екрана у дома вместо в киносалона. А ако решите да се върнете още по-назад и да си пуснете „Трафик“ или „Обичайните заподозрени“, също няма да останете разочаровани. Бенисио Дел Торо по принцип рядко оставя зрителите си в такова състояние.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти