Заедно сме, защото искаме да сме заедно

двойка
Снимка: iStock

Ама наистина е толкова просто и ясно. И е точно така. Не става с принуда, не става по план, не става по никакъв друг начин, освен с осъзнаване на необходимостта. И то двустранно. Защото не може самолично да решаваш, че ще си с един човек, а той и хабер да си няма, камо ли ответно желание. Така сме устроени, че току искаме, та изискваме отношения, обикновено романтични и идилични.

Много ми харесва съседът, възпитан и мил е, апартаментите ни са един над друг и може да си спретнем мезонет, той сам, аз сама, колко му е? Ами николко му е. Това е твоя проекция, не негова. Колкото и да се усмихвате взаимно в асансьора, той едва ли ще приеме дори поканата ти за кафе, ако не вижда в теб друго, освен обикновена съседка.

Не че е изключен вариантът да имате дори бурни нощи, но мезонетчето гори, отгоре топуркат крачетата на отделни от твоите желания отношения. При това весело и все по-сигурно топуркат. Може той да е виждал как продавате тези жилища и си купувате селска къща с двор в балкана, може да те е канил в отсрещната пицария, за да обсъдите едно такова евентуално общо бъдеще, ама на теб и през ум не ти е минало да го погледнеш тоз човек с други очи, освен с добросъседските в асансьора.

Това е само тривиален пример, такива примери около всеки от нас колкото щеш. И не се деля от общия кюп, имам къде-къде по-смехотворни проекции без проектант. Например веднъж страшно си паднах по един актьор. По-точно по образа му в сериала „Седморката на Блейк“. Леле, колко умен беше, толкова умни мъже май само на кино се срещат, а за мен умът е най-силният афродизиак. На актьора хич и даже не му запомних името, а и май не се опитвах, но веднъж даже го сънувах пустия му Ейвън, представяте ли си?

И не си мислете за мокри сънища, моля, просто си говорехме, ох… помня усещането и съжалението, че се събудих. Разбира се, този персонаж и не подозираше, че е влизал във възхитените ми мисли и момичешки сънища, ама разликата между това и евентуалния мезонет – горе-долу никаква.

двойка
Снимка: iStock

Много интересна е тази дума „заедно“. Иде от за-едно. Двама души, които решават, усещат, обичат, изповядват едно. Един за друг. Само аз и ти. И светът, разбира се, но ние в него заедно. С него или против него няма значение. Или се вписваме, или не ни приемат, но това е второстепенно.

Твоята ръка ми е по-важна от всички други, протегнати или отблъскващи ме. Твоят поглед ми е по-важен от хилядите останали, все едно дали ме гледат с обожание или с ненавист. За едно нещо – любовта във всичките ѝ измерения, от леглото до сцената на света.

До смъртта и отвъд нея. (Ох, поне така си мислим, когато подхващаме това едно, което е всичко.) Това едно, впрочем, може да е приятелство, работа, дело, но за любов сега говорим. Нали така? Фразата „Хикс и игрек са заедно“ обозначава свързаността на двама души (и на две души) един с друг. Все едно дали живеят в една жилищна площ или на десетки километри, затова добавих задължително и душите, защото, както е казано, „раздялата за любовта е като вятъра – разпалва силната и угасява слабата“. Имам предвид не оная раздяла, дето всеки по своя път, а раздялата по обстоятелства, която предполага временност.

двойка
Снимка: iStock

Душите ни са заедно, но е хубаво и телата да са заедно, хайде да не сме прекалено възвишени в идеализма си. В крайна сметка, както споменах по-горе, „заедно“-то е на само със, но и против. Щом искаме да сме двама, ще надмогнем обстоятелства, пречки, противоречия, предразсъдъци и предпоставки. В рамките на закона и морала разбира се, с намигване го казвам.

Размислих се на тази тема, благодарение на разговор с близка позната, която си дереше дрехите с настоятелното „Искам да сме заедно с този мъж, да сме заедно и ще сме заедно, каквото и да ми коства, разбираш ли заедно, заедно…“ Просто прекъснах лениво тирадата с най-нормалния въпрос „За кое едно?“ Тя, разбира се, не разбра. Ако разбираше, нямаше така да тропа с краче за нещо, което няма как да бъде. Не че от мъже не съм чувала същия отчаян тропот. Човешко е. Но още по-човешко е да мислиш, преди да искаш.

„Скъпи, протягам се лениво и се правя леко на три и половина, мисля си за едно нещо, ама не знам как да ти го кажа, защото като сме заедно…“ Скъпият се обръща и присвива око, сякаш мери разстоянието до мен и се разсмива: „Както кажеш, но аз съм „за“, скъпа!“ Нали за едно и също сме заедно. За всичко.

двойка
Снимка: iStock

Още от Маргарита Петкова:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти