Задължителната сватба

Задължителната сватба
Снимка: netinfo

В предишния текст на чичо ви Симо стана дума за брака и за това, колко хубава концепция е той.

Който съгласен – съгласен, но ние продължаваме със следващата не по-малко важна, не по-малко емоционална и задължително трогателна стъпка – сватбата.

За много хора сватбата е мега безсмислен начин да изхарчиш една торба пари за да може леля ти Станойка от Лом, на която не си й виждала очичките никога през живота си, да изпее на сватбата някоя северняшка народна песен. И това да е нейния подарък за младото семейство.

Егати подаръка!

Обаче всички я аплодират, защото иначе е неловко и неудобно. По-големите артисти дори се просълзяват. Споко, до края на вечерта те ще се просълзят още 40 пъти, включително и на „Бяла роза“. Ще има “Бяла роза”, бъди сигурна. Или да слушаш всички глупости за тъщата, свекървата, нахранването с пита отопена в мед, което си е преживяване близко до задушаване, защото нали идеята е да се запуши устата на булката и на тъщата. Неприятни са и многозначителните поклащания на главата и подвиквания от страна на свекъра, тъста, шурея, чурката, мурката и всякакви други семейно обвързани тикви.

Така, като го описвам и аз не бих направил сватба, ако ще и от това да ми зависи животът. И не бих подписал, абе направо бих се разделил с гаджето си в този момент от статията и бих минал мигом на тъмната страна

Но не всички сватби са филми на ужасите. Не всички сватби носят спомена на зпотени и пияни мъже, които пеят.....нещо. Никой не им го разбира. И не всички сватби са ритане на менчета, кокалчета, лепене на пачки по булката и други подобни.

И ето ни на сватбата.

Защо ни е сватба?

Заради церемонията, която ще си подарите и най-вече, заради преживяването, което той ще ти подари.

Хайде, стига!

Нима не си заслужила да се видиш в сватбена рокля, като принцеса? Нали всички ти казват, че си необикновена?

И дори и да си си съвсем обикновено момиче, нима не залсужаваш един необикновен момент ? Е, щом е така – нека веднъж в живота си да си облечена наистина необикновено. Сватбата е проект. Дали тя ще бъде панаирджийски, селски събор или велико парти зависи от вас. От теб и от него.

Сватбата най-вече е отношение на вас двамата към един момент, в който никой освен вас двамата не е важен, толкова колкото вас двамата. Сватбата е отношение към вас самите.

Внимавай!

Много е важно, как се възприемаш и какво искаш за себе си и ако самата ти искаш малко, то ще получиш точно, каквото си поискала. Малко. И не се сърди на никого за това.

Сватбата най-вече е проект, който ви измъква от зоната на ежедневието. Само си представи – няколко месеца, наред с всички задачи в работата, добавяте и няколко съвсем несвойствени, странни, интересни, забавни - обсъждате гости, места, покани, ходите на проби за рокля и костюм, мислите за гости, мислите за менюта, мислите за сватбено пътешествие, за това, как да бъдат украсени масите, гледате оферти за заведения, правите списъци с подаръци. Избирате църква, избирате свещеник.

Жестоко е!

А най-якото е, че навсякъде хората ви се усмихват, когато им кажете, че ще се жените и сте дошли при тях по този повод. И не е задължително сватбата да бъде военнен лагер за цялата рода заедно с животните, които си водят с тях. Не е задължително да е върховно и безсмислено скъпа. Имате възможност да я измислите и оптимизирате.

Планирането на сватбата има и дълбок смисъл, който те кара да спреш за момент и да си помислиш. Няколко важни неща. На кого би предложила да ви кумува. Кой би могъл да ви бъде пример в живота? На кого се възхищаваш и защо? Сватбата ще ти помогне да спреш за момент и да си помислиш за обет към мъжа си. За няколко думи към него, които са прекрасна възможност да си дадеш сметка, защо сте заедно, какво ви събира, защо обичаш този човек.

Това са важни неща, защото с течение на делника, те започват да се подразбират и да текат бавно, като делника, а не бурно и нетърпеливо, като неудържим и развълнуван поток. Както беше в началото.

Свтбата е и за вашите. Казвам и за вашите, не за вашите. Само си ги представи, колко щастливи ще бъдат да видят дъщеря си в булчинска рокля. За тях това е една успешно отметната житейска мисъл, която са ти спестявали, но която са предъвквали "Дали ще се омъжи"?

Да. Омъжваш се.

Сватбата е най-вече за теб. Кажи й "Да"! Кажи "Да" на себе си.

Пишете на Симеон Колев на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти