Забавни, странни и понякога откровено тъпи - различните честитки за рожден ден

рожден ден пожелания
Снимка: iStock

Много харесвам да получавам поздрави от близки и приятели за личните си празници като имен и рожден ден.

Наскоро точно празнувах 34-тата си лична година на тази земя и с удоволствие четох пожелания от приятели, отправени по най-различни канали - социални, телефонно-мобилни и дори класически хартиени картички.

Това, което за пореден път ми направи впечатление, обаче, е колко неадекватни честитки има.

рожден ден пожелания
Снимка: iStock

До голяма степен пожеланията за рожден ден са също като подаръците - отразяват отношението и възприятието на отсрещната страна към теб.

Мога най-основно да ги категоризирам на няколко типа:

Висшата лига - тези, които наистина те познават

Това са онзи тип хора, с които без значение колко често се виждаш и комуникираш, знаят точно какво да ти пожелаят, за да те накарат наистина да искаш да се сбъдне пожеланието им. Това е висшият пилотаж в честитките, които се владее от малцина, за жалост.

рожден ден пожелания
Снимка: iStock

Втора класа - нещата, които другите искат

Неизбежно явление както при подаръците, така и при пожеланията. „Пари, коли, купони и яко разбиване“ - чудесно пожелание за бременна жена с малко дете, която просто иска да иде на дълъг спа уикенд с приятелка. Друго озадачаващо пожелание, което получих за сегашния си рожден ден, беше възторженото „внуци и правнуци!“. Нямаше как да не повдигна едната вежда в учудване. С голямата ми дъщеря на 3 години и второто дете още неродено, мисля, че подобна честитка идва с едни 20 години преднина. Но пък като знам, че човекът, който ми я отправи, е пенсионер с внуци, някак разбирам мотивацията му.

Опити за оригиналност

Тук може да се срещнат какви ли не изцепки, коя от коя по-озадачаващи, като се започне от дълбоко философски цитати, през странни шеги и вицове и се стигне до абстрактности като „Да жужиш и трещиш!“, които повярвайте ми, срещала съм и ме оставят винаги с една неуверена усмивка на лице. Но пък определено ме карат да се замисля дали и как успявам да „жужа“ в живота си.

Битово-сексистки пожелания

Тук попадат сякаш задължителните „да бъдеш добра майка и обичана съпруга“, които все си мислех, че се пазят за 8 март, но не би. Не че има нещо лошо в тях, но си ги представям изписани на картичка до тиган с панделка и китка зюмбюли.

Неизбежните клишета

Всички „бъди жива и здрава, и да ти се сбъднат всички мечти!“. Някои хора просто нямат творческо мислене или особено въображение, нито пък кой знае какво желание да се напъват в оригинална посока и това не е нещо, за което не трябва да им се сърдим. Все пак, са отделили време да честитят.

Отбиване на номера

Своеобразното дъно, включващо трите думи „Честит рожден ден“ и най-много някоя емотикона. Тези хора са видели във Фейсбук, че имаш празник днес и са решили да метнат някоя добра дума на стената ти, че да се отчетат. Но пък най-вероятно ти действаш по същия начин спрямо тях, така че всичко е в реда на нещата.

рожден ден пожелания
Снимка: iStock

Нека отново дебело подчертая, че аз харесвам всички честитки за празниците си, които ласкателно ми напомнят колко много хора са се сетили за мен и са отделили от времето си, за да ме поздравят. Самата аз приемам рождените дни като нашата лична нова година, която следва винаги да се отбелязва с радост и благодарност, защото да остаряваш е привилегия, която не е отсъдена на всички. Затова и всеки, който ме е поздравил, ми е направил деня с една идея по-специален и празничен и аз, разбира се, съм благодарна за това.

А сега - наздраве!

Прочетете още от Лилия Дюлгеров:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти