За втория локдаун и куража, който ни е нужен

жена семейство Коледа празници подаръци карантина локдаун коронавирус маска маски елха
Снимка: iStock

Е, мили мои, вече е официално! Затворени сме вкъщи до второ нареждане! Тия дни видях и изчетох сериозни изблици на негодувания, но нека ви кажа едно: нямаме избор и този път. Никой не ни пита какво искаме. Освен това този проблем не е само наш. Този проблем е проблем на света. Целият свят се бори с вируса, хора от всички държави боледуват, страдат, умират.

Не само ние сме изолирани. Не само ние сме ощетени. Не само ние се побъркваме. Не само ние не знаем какво става. Добре е да си спомним за това и да си го припомняме редовно. Нещо като сутрешна мантра.

В такива случаи лично аз си казвам, че няма винаги да е така. И си го повтарям наум, докато го повярвам. Ето това ни трябва сега – вяра. Чиста и силна вяра. Дали в Бог. Дали в съдбата. Дали в по-хубавите дни на неясното, неизвестно бъдеще. Дали в самия живот.  Човек все някак трябва да се съхрани. Да се живее в страх не е решение. Просто се налага да издържим. До празниците. За да бъдем със семействата си. Отсега си го представям в ума си. Как всичко ще отмине и ще се справим. Заедно. Въпреки жертвите, които ще дадем.

жена семейство Коледа празници подаръци карантина локдаун коронавирус маска маски елха
Снимка: iStock

Това е мисълта, която най-силно ме тревожи. Мисълта за жертвите и пациентите в болниците. Ако има причинна да си стоим вкъщи, това е за да спомогнем да не рухне здравната система. Нека не забравяме, че нашата не е като тази в Европа. Нямаме тоя ресурс. Затова и се налага да сме затворени. От уважение към лекарите, ако щете. Та те се задъхват. Буквално и преносно. Та те угасват. Малко по малко. Ако ги няма лекарите, какво ще правим? Кой ще ни лекува тогава? Кой ще се погрижи за нас?

Колкото и да не ни се иска да си дадем сметка, фактите са си факти. Този локдаун е необходим и неизбежен. Идва един миг, в който дори бунтуването започва да става излишно. Направо не мога да повярвам, че аз го казвам, но си го мисля. Определено. И ако има други, които мислят като мен, имаме шанс да се измъкнем от всичко това. За никого не е приятно, да. Наистина.

Във вените ни вече тече дезинфектант и лицата ни са се превърнали в предпазни маски и това не ни харесва. Ужасно е, съгласен съм. Нужно е обаче да проявим малко стоицизъм. Докато бурята отмине и коледното чудо се случи. Какво чудо в тая безпътица, ще попитате вие. А аз ще ви отвърна: една добра новина.

Нищо повече.

жена семейство Коледа празници подаръци карантина локдаун коронавирус маска маски елха
Снимка: iStock

Още от Росен Карамфилов:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти