За успеха, участията, албумите и още нещо

За успеха, участията, албумите и още нещо
Снимка: Личен архив

Албум за имидж. Много пари, за да се запишете в графата "дискография".

Но колко?

Просто умножете споменатата в предния материал сума (около 6 хиляди за песен от велик български композитор и аранжор или 1000 лв от просто талантлив) по броя на синглите, които смятате да представите в медиите. Знайте, че песен без клип няма да се забележи, освен от тези, които ще изтеглят безплатно албума ви.

После, ако не ви е срам - допълнете нужния брой за албума с т.нар. пълнеж - или песни без никаква стойност. (Припомням ви най-евтиния вариант - сами да напишете музиката, текста, да репетирате по къщите си, да измислите сценарий, стайлинг, да режисирате видеото си и накрая да си бъдете ПР и менаджер)

Не е лошо да знаете също, че малкото заведения, които предлагат програма с поп изпълнители, предпочитат добре познатите кавъри и не могат да поемат много нови имена. Освен това хонорарите от участията ви ще покрият една малка част от инвестициите в песните ви. Остава вариантът да си ги пишете сам и да търсите читава музикална компания за попмузика или спонсори, при това в условията на тази или следващата икономическа криза. Да разчитате, че ще ги намерите, е все едно да уцелите 6 от 49.

Остава възможността късметът ви да проработи и още първата ви песен да стане хит, но и там шансът да улучите от раз клони към 0. Първо, няма достатъчно медии, за да я излъчват и второ, няма рецепта за хит.

А вариантът "проба-грешка" в попмузиката не е много удачен. Най-вече поради финансови причини. Както ми казваше един уважаван музикант, основател на група: "Преди да създадеш име трябва да стреляш с калашник, а не с пистолет, за да улучиш целта", имайки предвид как се ражда хитът.

Ако все още ви се пее пред публика, а нямате средства или умение да си пишете сами песните, нито късмет със спонсорите, остава ви вариантът - кавъри, малки хонорари в пиано-барове, кораби, скандинавски държави и никакъв бакшиш за поп певците.

А ако все още мислите, че музиката е в кръвта ви - ще пеете, ще търсите точните хора, с които да работите. И ще вярвате, че успехът идва, когато не го очаквате. Колкото и да ви трябва сега.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти