За розите и хората

Ева Веселинова
Снимка: Ева Веселинова - личен архив

Розоберачи в Карлово - така бих озаглавила последното ни приключение. Заедно с децата се потопихме във възрожденския дух на този магичен град и се насладихме на красотата на българската роза. Може да са само на 2 годинки, но близнаците харесаха празника в Розовата долина.

Стефания, малката розоберачка, обра погледите на присъстващите. Всички снимаха как това малко, сладко същество опознава българската роза Дамасцена и си пълни торбичката с цветовете й. Със сигурност вече е звезда в китайските социални мрежи.

Ева Веселинова
Снимка: Ева Веселинова - личен архив

Боби не хареса толкова много розобера, но се наслади на танците на площада. Видяхме и новата Царица на розата.

Ева Веселинова
Снимка: Ева Веселинова - личен архив


Обичам маслодайната ни роза! Използвам розова вода от години и знам, че наистина има уникално въздействие върху кожата на лицето. Уханието й е нещо, което е дълбоко заложено в съзнанието ни и ми въздейства някак успокояващо. Като уют, който ме обгръща винаги, когато отворя шишенцето с благоуханната течност. Розовото масло, наричано още "течно злато", е истински природен елексир. Знаете ли, че за производството на 1 кг розово масло са необходими около 5000 кг розов цвят? Не е ли невероятно?

Това са хиляди чували, пълни с цветове на прекрасната роза Дамасцена. Стотици хиляди от най-качествените рози, признати и търсени по цял свят. А как само ухае дори и една от маслодайните рози...

Мислейки си за това, намирам прилика с нас хората. Всеки сам по себе си е уникален и много красив, но само когато сме заедно, сме сила. Същото е и с розите. Можеш ли да извлечеш розово масло само от един или няколко цвята? Не! Течното злато потича, когато всички рози са заедно...

Ева Веселинова
Снимка: Ева Веселинова - личен архив

Най-подходящото място за отглеждане на този природен елексир е Розовата долина. А ритуалът Розобер е истинско вълшебство! Можеш със собствените си ръце да откъснеш колкото си рози пожелаеш и сам да се убедиш колко трудна задача е това. За нас туристите, които се наслаждаваме на празника, това е една приказка. Опиянени от уханието в полетата, събираме цвят след цвят под звуците на българска народна музика и с усмивка на уста си казваме: "Каква красота е това!"

Но истинските розоберачи ставят всяка сутрин в 5.00 часа и тръгват към ароматните полета, пълни с розов цвят. Защото най-доброто време за бране е от 5.30 до към 10.00 часа - преди слънцето да започне да изсушава розите. За да е качествен и маслодаен, цветът трябва да е свеж! Освен това към обяд пчелите започват да нападат полетата и брането става доста по-трудно. Ако не знаете, ще ви кажа, че се откъсва само цъфналият цвят на розата. Трябва да сте нежни с цвета, да избягвате пъпките и клонките да не се чупят.

Почти всяка година в края на май и началото на юни се отправям към Розовата долина, за да напълня няколко чувала с рози, които след това изсушавам и използвам за естествен ароматизатор и украшения у дома. Тази година за първи път избрах розобера в Карлово и се потопих в една истинска приказка! Карлово е магично място! Има неповторим дух и красота. Градът на Апостола и розите, два от най-българските символи, сгушен в подножието на Стара планина, носи истински възрожденски дух! А живописните гледки към планината правят всичко много по-красиво и вълшебно.

Ева Веселинова
Снимка: Ева Веселинова - личен архив

Започнахме с ритуала розобер, минахме през няколко възрожденски къщи, научихме доста неща от занаятчиите, които работят и творят в Бухаловия хан, а накрая посетихме къщата на Васил Левски и видяхме косите му, които се съхраняват там в специален параклис. Да не забравим и Историческия музей, където научих доста неща, както за живота на Левски, така и за живота и делото на братята Христо и Евлогий Георгиеви. Там, в прекрасната градина, която са си направили, имаше демонстрация на розоварене, опитахме сладко и сок от рози.

Няма как да предам изцяло духа на това прекрасно място, надявам се да ви вдъхновя и да го посетите и вие. Там историята е на всеки ъгъл. Всяка една къща, всяка една уличка, всичко е история.

Ева Веселинова
Снимка: Ева Веселинова - личен архив

Поваля ни и дъжд, но усетихме атмосферата на празника на розата. Това крехко растение, българската маслодайна роза, се е превърнало в символ на страната ни и ароматът му ни прославя по цял свят! Маслото съдържа множество ценни за човешкото здраве съставки. Използва се както в козметиката по цял свят, така и като хранителна подправка. От изсушените цветове се получава ароматен чай, от листенцата на розите се вари и сладко. Локумът от рози също е доста популярен, също можете да опитате ракия и ликьор от рози.

Розите носят красота и любов, розата е България! Също както децата, розите са чистота и невинност. Лично за мен всичко това е магия, която искам да споделям с хората, които обичам. Искам да покажа на прекрасните ми деца красотата, която е навсякъде около нас, стига да имаме сърце, за да я видим!

Автор: Ева Веселинова

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти