За любовта пощальонът звъни само веднъж

любов писмо жена
Снимка: iStock

Любовта е като телеграма. Подава ти я животът-пощальон и докато не я отвориш, не знаеш какво пише вътре. Телеграми вече няма, та да речем, че любовта е като смс. Най-често от непознат телефонен номер. 

Защото когато срещнеш един поглед сред всичките очи, които те заобикалят, никога не си сигурен какво се крие зад него – име, адрес, общи интереси или абсолютно противоположни, миг или вечност, една нощ или 1001 нощи, може да се изброява до безкрайност. Любовта е всичко и всичко е любов. 

Имам си една дебела книга, издадена преди петдесетина години, в която са събрани сентенции и цитати от пословици и поговорки на вече несъществуващи народи, та до съвременни тогава велики личности – най-многолистният раздел в нея е този за любовта. И можеш да си намериш цитат, отговарящ на влюбеното или разлюбеното ти състояние в момента, но универсално определение няма. 

любов писмо жена
Снимка: iStock

Нормално е. Всеки обича по свой начин. Всеки път, когато обича. Любовта е като реката на Хераклит, през която не можеш да минеш два пъти в една и съща вода. Любовта е като птицата, която не може да лети по-високо от себе си. Любовта е и като къртицата, която пък не може да копае по-дълбоко от себе си. Не се описва, не се обхваща, не се обяснява, живее се. Докато я има. 

Това, което винаги съм казвала и в което вярвам – любовта безспорно е вечна. Сменят се обектите, към които я изпитваш и които я изпитват към теб. Изобщо – опряхме до изпит и изпитание. Тя е и двете. И още хиляда неща. Едновременно. Не се опитвам да я обяснявам, казах, че е невъзможно. И нежелателно. Колкото хора, толкова любови. Да бе, няма множествено число тази дума, ама пък, реално погледнато, по дяволите граматика в случая, има, и още как! Разбира се, че можете да спорите с мен. Разбира се, че можете да ме опровергаете и ще сте точно толкова прави, колкото и аз. 

А любовта ще ни гледа снизходително отстрани и ще се усмихва с майчинска мъдрост към самонадеяните си деца. Ще ни пусне поредната си стрела, точно когато най-малко очакваме. Точно към най-неподходящия поглед. О, да! Тя, тая прекрасна измамница, далеч не винаги предполага споделеност, килим от рози, розови облачета с розовобузи амурчета, изобщо живот в розово, както пее Едит Пиаф, а ние въздишаме и ни се ще някой да ни вземе в обятията си и да ни говори тихичко... Ядец! 

любов писмо жена
Снимка: iStock

Често се случва да седим цяла нощ пред преполовената бутилка, загърнати в неуютния шал на самотата, да си гризем ноктите и да ни гризат съмненията, да се печем на бавния огън на самосъжалението и да ни дави леденият порой на ревността. Да, ама това също е любов, съжалявам, обаче е точно така. И не се знае дали пък тя не е по-силна от безметежното оглупяване, с което двама души се заплесват един в друг. Любовта, вече съм писала, не върви в комплект с гаранционна карта. Не върви със сертификат за вечно потребление. Да не е перпетуум мобиле? Всъщност е – тя върти света на малкото си пръстче, преминавайки от човек на човек, от вечност към вечност, откакто свят светува и докато свят светува. 

Аз се опитвам да я разказвам в стихове и авторски размисли, но това е моята любов, Само моята. В единствено и в множествено число. В този ден, в този месец, в двайсет дни или в двайсет години. Уловени мигове. Цялата – е необхватна. 

Велик Учител е любовта. Стига да си учим прилежно уроците, а не да бягаме от час с убеждението, че точно нас няма да ни хванат. Хващат ни в крачка. И се просваш от розовите облаци право в най-калната и най-студена локва, на земята. 

любов писмо жена
Снимка: iStock

Е, право на избор е дали да си киснеш там или да се изправиш и да продължиш напред. Време ти трябва да се осефериш, ама пък всичкото време, дето ти е драснато, все пак е пред тебе. И пак право на избор е дали ще акумулираш свършилата (и свършила те) любов в омраза към човека, който е излъгал очакванията ти и към света като такъв, или ще си ближеш раните, та да зараснат по-бързо и ще си продължиш напред с един научен урок повече. Аз продължавам. 

Умеем ли да обичаме не е въпрос от днес или онзи ден. Отговорът си го дава всеки сам за себе си. „Аз отговор си имам, а и ти твоят си го изписала, та направо за учебник могат да го ползват, Скъпа, аз в него съм… Всъщност съм последната глава, най-дългата…“ Гледам го и се чудя дали да кимна утвърдително, или направо да го прегърна, но той както винаги ме изпреварва и тъкмо да… На вратата се звъни. Не, не е това, което мислите, просто ще засичат топломерите. Нашият е на макс.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти