За любовта и нейните отражения

любов двойка връзка романтика залез
Снимка: iStock

Любовта е най-сложното просто нещо на света. Тя идва неканена и се настанява вътре в сърцето ти, там сваля дрехите си, ляга по гръб в съзнанието ти като в легло и остава колкото е необходимо. Любовта не те пита дали си готов. Любовта не ти дава възможност да отлагаш. Любовта не умее да се сдържа и не бива да се задържа вътре в човека. Тя трябва да се раздава. Като хляб сред гладуващи хора. Любовта не е дефиниция и кодекс. Любовта е над догмата. Любовта е най-прекрасното видение, което можеш да преживееш.

Любовта понякога отива отвъд допустимите граници, минава ги без да се страхува и досущ като живота винаги продължава.

любов двойка връзка романтика залез
Снимка: iStock

Една от най-големите заблуди, които съм чувал за любовта, е, че свършва. Напротив – аз вярвам, че ако една любов е истинска, тя не може да има срок на годност и няма как да бъде сведена до някакъв времеви отрязък. Затова е хубаво да се прави разлика между понятията. Връзка е едно. Отношения – друго. Голяма, безсмъртна, неубиваема любов – пето и шесто. Последното вирее наистина трудно във времената на тотална дигитализация, където всичко е кратко като сън и хладно като недокоснат прибор.

Ако възприемем, че любовта е дом, тоя дом трябва да е широк. Тоест да има достатъчно много стаи, така че всеки от партньорите да има пространство за себе си. Ако има нещо, което задушава любовта, то това е рутината. Казвал съм го и преди. Рутината на ежедневието е враг номер едно на всичко. Така омръзва работа, така писва и личен живот. Освободете място за собствените си желания. Не ги натрупвайте едно върху друго, а се опитайте да ги подредите. Само така ще разберете какви са те. Само така ще разберете какво искате да направите със своята собствена действителност.

любов двойка връзка романтика залез
Снимка: iStock

Варианти има много. Човек може да е сам. Може и да предпочете да дели дните си с някого. Въпросът е, ако избере второто, то да не е самоцел или задължение, защото по този начин рано или късно става принуда.

Ако ще живеете с някого – поживейте с него. Опознайте и тъмните кътчета в него. Вижте можете ли да приемете слабостите в характера, в поведението му. Ако е любов – сами ще го осъзнаете. Ако ли не – то само ще премине...

Бързам да се похваля – с приятелката ми сме заедно вече повече от три години. На път сме да оборим твърдението на Фредерик Бегбеде, че любовта трае три години. Цяла книга е написал на тая тема. Може и да е прав. Може и да не е. Според мен не бива да робуваме на такива клишета. Любовта може да трае и три, може да трае и трийсет и три години. От нас зависи. От това дали ни е интересно или не ни е интересно. А всъщност е такова, каквото си го направим.

И да – любовта е безброй различни филми. Някои просто избират да бъдат зрители, вместо да участват в действието и поради това напускат киносалона по единично и преждевременно. Други остават заедно и не пропускат финала. Въпрос на съдба. И на избор, разбира се. Най-вече на избор.

любов двойка връзка романтика залез
Снимка: iStock

Още от Росен Карамфилов:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти