За крещящата простащина „Ама аз не празнувам 8-март“

жена 8 март
Снимка: Istock

Велина Томова

Един софийски офис, в ранното утро на 8 март. Мъжката част от екипа са пристигнали по-рано, по-изключение и грижливо оставят по един зюмбюл в чаша вода на бюрата на колежките си – жени.

Повечето от тях все още не са майки, но са жени – в средата на 20-те си години, с хубава професия, амбиции и желание за развитие.

Малко след 9 офиса започва да се пълни, но обичайната сутрешна глъч е по-различна. Цветята предизвикват умиление и веселяшки реплики „Е, явно не разбирате само от компютри“ и „Днеска пак ще сме в преддиабетно състояние с толкова сладки жестове“.

Веселба.

жена 8 март
Снимка: Istock

До момента, в който една от колежките, очевидно обидена от стръкчето на бюрото си, не вдига скандал. Истински, с викове по коридора и затръшнати врати.

Имаше от всичко в излиянието – за комунистическата простотия на този ден, за това, че тя не е за едно цвете, че не искам да й се обръща внимание само днес, а през всички дни, че това е още едно доказателство, че жените се смятат за втора ръка хора, защото си имали ден, както някакви полезни изкопаеми...

Всички останаха същисани от рязката реакция, а организаторите на изненадата просто не можеха да проумеят къде сбъркаха.

жена 8 март
Снимка: Istock

И това не е единствен случай на жени, отговорили рязко „Аз не празнувам“ на поднесено пожелание за 8 март.

Добреееееее, не празнуваш, имаш право, но нямаш право да се държиш грубо, рязко и невъзпитано с човек, който се опитва да бъде мил и любезен.

Да ставаш агресивна заради един зюмбюл или едно пожелание не те прави повече жена, нито по-яростна защитничка на равноправието на жените.

Личните си виждания за тази и за която да е от всички други дати в календара можеш да споделиш с близките си мъже и ПРЕДИ 8-ми март и да ги предупредиш, че не празнуваш.

жена 8 март
Снимка: Istock

Но когато твой познат с най-добри чувства се държи възпитано и честити празник, бъди така любезна да му благодариш учтиво и да не го караш да се чувства като пълен идиот.

Изобщо, навирането в очите на всякакви личностни особено се превърна в трудна за понасяне мода. Всеки от нас има личен вкус и предпочитания, но нека не ги размахваме безцеремонно пред очите на останалите.

Не празнуваш осми март, не ядеш месо, не си решеш косата или симпатизираш на меките диктатори – всичко това е твое право.

Но да си агресивен към хора, които няма и ни най-малка представа за твоите лични особености, а само се опитват да са мили, не прави чест на нито една жена – празнуваща или не осми март и една чиста и неподправена простащина.

А и все пак ви честитят Денят на жената, а не Денят на кокошката-носачка, нали!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти