За красотата на българския език и злоупотребата с чуждиците

жена дневник писане спомени
Снимка: iStock

Завчера се разхождах в парка и както си бях седнал на една пейка чух как две момичета си говореха наблизо:

- И той сега какво си мисли, че е много important, като не ми call-ва?!

Което в превод би могло да звучи така:

- И той сега какво си мисли, че е много важен, като не ми звъни?!

Целият им диалог протече в тоя дух, в родната реч току се прокрадваше по някоя английска дума за цвят, сякаш за да го обогати. И аз на свой ред – като писател, а и като обикновен човек, си зададох наум въпроса – има ли нужда нашият език от подобно „обогатяване”? Нима не е достатъчно звучен и богат той, та трябва да му се прибавят някакви чуждици. За да е по-cool, за да е по-оригинално.

галерия книги
Снимка: Pexels

Всъщност, всичко, което не е българско, се оказва доста по-вървежно сред младите. Вървежно, каква дума само! И тя ще да е измислена от някой умник! По тоя начин, с такова незначитане на нашето езиково богатство, ние се заличаваме. Като народ, като нация, като петно на картата. А ние дори не сме петно – ние сме петънце.

Колко по-малки се очаква да станем? Да се предадем на Америка, защото там е центърът на света? Как ли пък не! Да се откажем от езика си, от обичаите си, от своя личен, вътрешен Бог? Не онзи, за който ни говори църквата, и не онзи, който е изобразен върху иконите, а онзи, който е вътре в нас и ни води по пътя към светлото бъдеще. Онзи, който – стига да вярваме в Него – ни прави хора. Да станем чуждопоклонници? Защо? Откъде-накъде и на какво основание?

книга книги
Снимка: Istock

Това е пълен абсурд. Още в Библията е казано: „В началото бе словото.”

Словото! Всяка една нация носи своето слово, своя логус. Въпрос на възпитание е да научим децата си да го ценят. Аз не съм чул нито един зрял човек да говори така. Да обяснява колко е sunny времето today, вместо – че времето днес е слънчево. Зрелият човек не говори така, но за шестнайсетгодишната му дъщеря това е нормалната, ежедневна реч. И ако няма кой да обърне внимание на това, след още десет години българският език ще стане излишен.

Езикът с най-красивото „Обичам те! Езикът с най-пламенното „Липсваш ми!” Нашият език. Единствен и неповторим. Ако искаме да не изчезне – трябва да го говорим. В неговата цялост и пълнота. Да използваме английски в общуването си с англичани и български в общуването си с българи. Както е редно. Както трябва. Останалото е глупост и суета, а вие, тъй като сте достатъчно умни, съм сигурен, че сте съгласни с мен. Или поне на това се надявам.

книги
Снимка: iStock

 

Още от Росен Карамфилов:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти