За хубавите, скокливи жени в черен латекс

Драгомир Симеонов
Снимка: Личен архив

Драгомир Симеонов

Омръзна ми вече да пазя тайна, сега ще ви изспойля „Отмъстителите: Краят“. Не ме интересува дали сте го гледали; достатъчно време имахте. И така, внимание! Един от най-важните персонажи умира. При това драматично и необратимо. 

Не говоря за Железния човек. Тони Старк спаси света, щракайки с пръсти (ах, колко мъжествено). После полегна елегантно с все така безупречна прическа. Тук по-запознатите дами ще кажат топъл кестен ли е косата му в този епизод или пак искрящо черно, като боята от предишния. Та полегна тоя юнак с дълбока на гърди рано, юнак в (хм) младост и сила мъжка, казано по-поетично. Достоен завършек на всепризнатия инженерен гений на военно-промишления комплекс. Почивай в мир!

Думата ми е за Черната вдовица. Така и предполагах, никой не ви е споменал, че и тя умира; на всички им е все тая. Хълк малко се подразни като че ли и метна една пейка в езеро. Дори не беше от ония скъпите пейки на Славейков, а някаква съвсем обикновена. Ястребово око (или май по-добре да си му викам Хоукай, че иначе звучи като местност на Витоша) също пострада около четири минути. Не помня какво им беше точно естеството на връзката, но той после се прибра при жената и децата, докато Вдовицата формално си нямаше никого. Все пак е вдовица. И така всъщност се споминаха двама от оригиналните отмъстители, но едната смърт се отрази по-разтърсващо на Марвъл вселената, докато другата пльокна в дупка буквално и преносно.

Та, както ви споменах и в началото, сега ще ви изспойля „Отмъстителите: Краят“, ама по сексистка линия. Понеже този франчайз адски се опитва да ни убеди, че не е само за момчета в постоянна пубертетна фаза. Но ние с вас не сме вчерашни. 

Дайте най-напред да изброим кои са основните герои. Имаме Железния човек – веднага се разбира от какво е направен и колко е хуманен. Той произвежда всякакви научно-технически чудеса – от боен костюм за летене до портали за пътуване във времето. После идва Хълк, също талантлив учен, но с известен проблем с анаболните стероиди. Много е гневен, ама и аз бих бил гневен, ако увеличавам размера си пет пъти, а си оставам със същите панталони да ме стягат в чатала. Капитан Америка е военнослужещ, герой от Втората световна война, има щит и го използва като фризби. Хоукай притежава невероятен поглед и освен че може да види минала ли е топката голлинията, стреля с лък. Носи със себе си дузина стрели, но те са специални, предполагам. И накрая имаме Тор, който е просто бог-блондин и чука наред. С чук, имам предвид, иначе е по-скоро автосексуален. 

Снимка: Walt Disney Studios.

В тази компания единствената жена е Черната вдовица. За нея се знае, че очевидно е изгубила съпруга си, а той е бил толкова важен, че да е част от сценичния й псевдоним. Преди да се омъжи е била вероятно Момата Наташа. Тя няма супер-сили, лък, чук или щит. Не може да лети, не е свръхмускулеста, две гайки не я виждаме да завинти и като цяло списъкът с неща, които не може, а доста по-дълъг от способностите й. Обаче е хубавка, нахакана и скоклива. Най-забележимата й способност е да сменя прическите си. В отбора е, защото е момиче и изглежда страхотно в черен латекс. Съгласен съм, че това е вид супер-сила, но извънземните не се впечатляват твърде много от нея.

Ако трябва да бъдем честни, в Марвъл вселената жените имат много особена роля. Те винаги са представени като нечия дъщеря/сестра/гадже. Или са нелепо беззащитни, да трябва да се мъсти за тях, или са кисели и агресивни като при особено тежко ПМС. В „Отмъстителите: Краят“ има един момент по средата на битката, когато всички те се събират, за да ни напомнят, че ги имаше. И това ненавременно женско парти от гаджета и сродници с прилепнали кожени панталони, разтворени деколтета и безупречен макияж щурмува дансинга на бойните действия. Даже и на Тони Старк съпругата е там, която иначе е известна като смирен научен сътрудник и по-второстепенен родител на дъщеря им. 

Снимка: Walt Disney Studios.

Да не забравяме присъствието и на Капитан Марвел, който също е момиче. Цъфна наскоро в поредицата, точно както и във финалната битка. Има най-най-най-големите суперсили на Вселената, но е твърде ангажирана със задачи, за да се съсредоточи върху едно нещо. Като се има предвид, че е военен пилот, нарича друга жена свое семейство и при комикс генезиса си е била мъжки персонаж, Капитанът/ката е за феминизма това, което и Брус Дженър. 

Разправям ви всичко това, момичета, защото нищо чудно някое гадже/брат/баща да ви замъкне зорлем на кино, за да споделите любовта му към екшъна и добре подчертани вторични полови белези. Откажете му. Това не е филм за вас, въпреки че на екран се подвизават тук-таме дами в различни цветове, фризури и настроения за колорит. Все тая. Почти същото е, като да намерите мъж, който да се впечатли сериозно от юмручната схватка в „Дневника на Бриджит Джоунс“. Като виден феминист се почувствах длъжен да ви предупредя. Така неженствена е тая момчешка вселена на Марвъл, че чак ми става неудобно за вас. И това ако не е спойлер!

Снимка: Walt Disney Studios.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти