За безгрижието да си дете и отговорността да си родител

дете деца родители
Снимка: iStock

Първи юни! Денят на най-чистите същества – децата! Нека бъдат живи и здрави и да светят около нас като светулки през лятото. Без тях този свят би бил една пустош. Без смеха им би настъпила най страшната тишина. Децата са нашето отражение, затова е добре по-често да се виждаме през техните очи.

Колко хубаво би било, ако можехме да запазим детската невинност в сърцата си цял живот. Ако можеше да не се налага да се натоварваме с бремето на зрелостта. Докато си дете, по природа вярваш в доброто начало на света. После разбираш, че няма защо да го вярваш. Наричало се наивност. Реалността през погледа на детето просто винаги е цветна, за разлика от тази на възрастния човек, който все повече вижда в черно-бяло. Това е така, защото децата не носят тая тежест, наречена съзряване. Детската мечта е чиста като сълза. Тя не познава задни мисли.

дете прегръдка
Снимка: iStock

Именно днес искам да се обърна към всички родители и да им напомня, че техните рожби са благословия. Мили хора, знам, че понякога децата ви ви ядосват и са непослушни. Знам, че невинаги вървят по пътя, начертан от вашите очаквания. Знам, че понякога ви е трудно да се справите с възпитанието им. Знам, че често ви се качват на главите и това ви подлудява. Знам, че задачата ви не е лека. И че не е една. Знам всичко това и без да съм баща.

майка дете бебе
Снимка: Istock

Съчувствам ви и ви се възхищавам за куража. Защото да създадеш поколение е най-смелата крачка изобщо. Както вече казах – децата са нашето отражение. Затова се опитайте да ги отглеждате в любов. Постарайте се да им покажете нагледно какво е щастието, радостта. Детската радост, святата. Те попиват вашия модел на поведение. Вие сте техният образец. От вас зависи какво ще бъде копието ви. Каквито сте вие – такова ще е детето ви. Не го обвинявайте, ако притежава вашите недостатъци. Опитайте се да бъдете най-добрата версия на себе си, що се отнася до родителството. То е смисълът на живота. Само то обезсмисля края.

дете усмивка сън
Снимка: iStock

Честит празник на прекрасните малки същества, които озаряват дните ни. Тяхната светлина ще ни покаже правилния път към нас самите. Сега – направете нещо. Зарадвайте детето си някак. Неговата усмивка е вашето собствено щастие. Убеден съм, че го заслужавате.

ох на мама
Снимка: Личен архив

Всичко за бременността, раждането и родителството четете в Ohnamama.bg! 

Още от Росен Карамфилов:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти