За бавното завръщане към нормалността

приятели приятелки
Снимка: Istock

Алилуя! Слънцето изгря! Вижте го как грее за нас и лъчите му ни донасят надеждата, че животът лека-полека се завръща! Малко по малко. Крачка по крачка. Сантиметър по сантиметър. Идва! Животът, който чакахме толкова дълго. Какво като трябва да носим маски в метрото и на закрито? Нямам нищо против да спазвам всички правила! Стига да мога да чувствам тази лекота във въздуха. Да дишам свободно и да усещам същата свобода и в хората наоколо. Сякаш всичко се възражда. Най-вече спокойствието ни.    

Един от любимите ми писатели – Чарлс Буковски, е казал някога следното: „Предпочитам миговете спокойствие, пред случайните дарове щастие.“

жена кафе дневен хороскоп сутрин слънце усмивка щастие
Снимка: iStock

За времето, в което живеем сега, аз бих сложил знак за равенство между спокойствието и щастието. Някак си стават все по-равносилни. Какво му трябва на човек, за да е щастлив в днешно време? Ето го отговора: спокойствие. Какво осигурява спокойствието в две хиляди двайсет и първа, ако не това да имаш антитела срещу COVID-19 и да бъдеш обичан.

Или по-простичко – на някой да му пука за теб. Да не му е все едно дали си добре. Друго не ти трябва. Останалото е паника. А паниката, както вече разбрахме – изобщо не помага. Достатъчно се наслушахме на гибел и трагедии. Достатъчно се страхувахме. Достатъчно треперихме пред телевизорите в очакване на нови и нови печални вести. Стига толкова! Заслужихме си рестарт на цялата система.

семейство приятели щастие
Снимка: iStock

Наистина – как грее слънцето само! Нищо, че вчера валеше като из ведро. Днес е едно, утре ще бъде друго. Това е чарът на самото живеене – да се изменя. Хората, които се боят от промяната, обикновено се боят и от всичко останало. А не бива. Няма защо да е така. Няма закога да се боим. Няма закога да отлагаме радостта. Няма закога да се отдаваме на депресии. Няма закога да се колебаем. Просто не остана място за тия вълнения. Посоката е само една – напред. И нагоре.

Ако има нещо, за което съм благодарен на пандемията, то е, че ни отвори очите. Показа ни колко е преходно цялото ни битуване. Пари, цели, амбиции, планове. Един вирус и цялата работа отива по дяволите. Отдавна е ясно колко сме тленни. Фейсбук профилите ни ще живеят по-дълго от нас. И това ако не е парадокс. И това ако не е трагикомедия, не знам кое е. Няма значение. Важното е, че можем да дишаме и да се грижим един за друг. Или поне за себе си. Но сам човек не е за никъде. Както слънцето е за всички ни.

двойка любов
Снимка: Istock

Прочетете още от Росен Карамфилов:  

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти