Във вените на приятелката ми тече перилен препарат

пране жена домакинство пералня дрехи
Снимка: iStock

Александър Петров

Едно от първите неща, които научих за моята приятелка, беше, че ѝ доставя страшен кеф да пере. В най-ранния период от връзката ни се случваше да не се виждаме със седмици, защото всеки път, когато ѝ се обадех, тя ми казваше „Не мога сега, тъкмо пуснах пералня!“, а на предложението ми „Може да се видим като простреш…“, най-честият отговор беше „Не, не, няма да стане днес, после имам още дрехи да пера“.

Това, разбира се, беше в началото.

пране жена домакинство пералня дрехи
Снимка: iStock

След като станахме малко по-близки, започнахме да се виждаме значително по-често – вече ми разрешаваше да ходя у тях и да зареждаме пералнята заедно. После простирахме и това беше най-романтичното нещо на света. След като дрехите изсъхнеха, започвахме да ги сортираме – нейните и тези на съквартирантката ѝ (да ме извинява, ако чете). После гледах как повелителката на омекотителите глади под вибрациите на центрофугата на новозаредената партида. Казвах си, че съквартирантката ѝ е най-щастливият човек на света… винаги беше изпрана, изгладена и спретната. И да не си помислите, че момичето не е искало само да си изпере дрехите… просто на вратичката на пералнята имаше катинар, ключът от който се пазеше заключен в бронирана касичка. Ключът от касичката пък от своя страна беше винаги в моето момиче. Това, което не спирах да се чудя, обаче, беше откъде се намират толкова дрехи, които да изпере.

С времето любовта ни порасна още повече. Решихме да заживеем заедно. Докато изнасях вещите ѝ от апартамента, си отговорих на чуденката от по-горния ред, за дрехите. Направих проста сметка, ей така, за себе си, с която установих, че ако трябва да се изперат всичките ѝ неща едно след друго, пералнята трябва да работи непрекъснато около четири денонощия или приблизително това са 64 пълни перални. Почти без да преувеличавам.

жена пералня пране дрехи
Снимка: iStock

В сегашно време нещата стоят по следния начин – разполагаме с осем различни перилни препарата – за цветно пране, за бяло пране, за вълна, за бельо и честно казано изобщо не искам и да питам за какво са другите. Всеки от тях от своя страна пък съществува и под формата на две агрегатни състояния – течно и твърдо (прах).

През всичкото това време за мен стана напълно ясно, че за моето съкровище пералнята не е просто нейно хоби – тя е неин храм.

Кога разбрах, че нещата излизат извън контрол ли?

Когато един ден се върнах от магазина и явно прибрала се по-рано от работа, я заварих да гледа работещата пералня. Още повече се притесних от факта, че докато я гледаше, се усмихваше така, както никога преди не се беше усмихвала – предистерично.

жена пералня пране дрехи
Снимка: iStock

- Всичко наред ли е? – попитах я аз.
- Имаш ли да ми казваш нещо?
- Не, какво да ти казвам?
- Например, че вълненият ми пуловер сам е влязъл в пералнята, сложил си е перилен препарат и омекотител и сам се е пуснал на 60 градуса и на 1000 оборота?
- Ааа, не, аз го пуснах, реших да свърша нещо, да поизпера това-онова...
- Аха. Значи вече спокойно можем да си направим бебе!
- Как така?
- Ами, така! След края на програмата, ще си имаме първата бебешка дрешка – свитият ми пуловер, идиоте!

Няколко дни след това видях една новина в интернет:

двойка новина
Снимка: Личен архив

Казах си, че съм минал метър. А може и мен да ме е обявила за продан, но до момента никой да не се е обадил. Така или иначе все още съм наказан. Сега всеки ден след работа преливам перилните ни препарати в други съдове, за да измия отвътре и отвън шишетата, в които обикновено стоят, а след това ги връщам обратно в тях.

Изпращайте ми своите мнения, идеи и съвети на имейл petrov.edinbg@gmail.com, както и в Инстаграм @alexdimpetrov

 

Още от автора:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти