Времето винаги е на страната на истината

жена цветя природа
Снимка: iStock

Парадоксите са истина за онези, които препускат бясно през живота, без да си дават сметка, че да живееш бързо не означава да изминаваш повече километри на ден. Това, че сме преминали през някого, не означава непременно, че сме го опознали. Колекционирането на хора и събития само правят пътя към самотата по-къс.

Самотата не е състояние, в което всеки може да се чувства добре и в хармония със себе си. Тя изисква смелост и талант, които да впрегнеш в създаването на нещо полезно и красиво, за да не бъде сведена до обикновена скука.

жена маса кафе тъга спомени мисли
Снимка: iStock

Лъжците за малко често успяват да ни очароват и да ни зарадват, но рано или късно времето изважда поредната лъжа на показ. Защото времето винаги е на страната на истината. Без нея всички щяхме да съществуваме като бездушно-наивни аватари в онлайн действителност. Там единиците и нулите влизат в светкавично бързи комбинации, за да стигнем до нещото, което за кратко време придава доволно изражение на лицата ни. После затваряме лаптопа и самотата ни намига от ъгъла на канапето, седнала пред бутилка отворено вино. Вино, което така или иначе ще изпием в собствената си компания.

Животът бързо трупа умора, затова желанието да постигаме всичко бързо трябва да е не просто напълно осъзнато, но и да сме уверени, че имаме знанията и качествата да извличаме най-доброто от момента.

жена природа
Снимка: Istock

Понякога любовта пристига толкова бавно, че закъснението ѝ може да се компенсира не с бързи целувки, а с бързото осъзнаване, че сама по себе си тя е най-голямото изкуство на живота. Съумеем ли навреме да приемем това, тя ще ни покаже безценните си богатства – места, които няма да забравим, приятели, които ще обичаме вечно, събития, които ще бележат съдбата ни със златния ѝ печат на вдъхновението от живот, който не познава унилата самота на отчаянието.

В една продавачка на череши лесно можеш да познаеш истината с цел. Тя бърза да продаде черешите, за да изкара някой лев и да се върне при своите деца и внуци, но е словоохотлива в учтивия разговор, докато обяснява откъде идват плодовете и защо са „най-сладките“ на света.

Сещам се за една мисъл на Оскар Уайлд: „Там, където културният човек улавя ефектите, некултурният хваща настинка“.

Това с пълна сила важи както за изкуството изобщо, така и за бързането без цел и посока. Ако не следваме своите истини, е сигурно едно: ще остареем бързо, без да сме изпитали нищо от насладата на живота, който ни е даден, за да изживяваме щастливо.

жена гледка тераса море
Снимка: iStock

Още от Добромир Банев:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти