Време е за ваксини против грип!

грип ваксина вирус
Снимка: iStock

Когато грипът ни връхлети и ни тръшне безпомощни на легло, се сещаме, че е трябвало да се вземат мерки. Но вече е късно, единственото сигурно предпазно средство, ваксината, се поставя доста по-рано, не в разгара на грипната епидемия.

грип ваксина вирус
Снимка: iStock

За да се изработят защитните антитела след ваксинирането са необходими около 3 седмици, затова сега е времето за поставяне на ваксината. На всички е известно, че грипът протича най-тежко от т.нар. простудни заболявания, които по същество са вирусни инфекции. Той протича драматично, внезапно с висока температура, треска, силно главоболие и болки в мускулите, тежка интоксикация, която ни прави безсилни и приковани към постелята.

Вярно е, че здравословният начин на живот /хранене и спорт/ помагат на организма да се справи по-добре с предизвикателствата, но нека не се заблуждаваме. Грипът се предава по въздуха и предметите, силно заразен е и всеки може да се зарази. Обикновено за нашата страна грипната вълна се очаква в края на годината и през януари-февруари.

грип ваксина вирус
Снимка: iStock

Какво представлява ваксината? На базата на проучвания СЗО прогнозира кои са възможните грипни щамове, които ще атакуват тази зима северното полукълбо. Четири грипни щама влизат в състава на противогрипната ваксина тази година. Два са от щам А – „Бризбейн“ /Н1/ е бившият пандемичен или свински грип, и „Канзас“/H3/. Грипният вирус от група Б е с други два ваксинални щама – „Колорадо“ и „Пукет“.

На пазара вече са налични две четиривалентни ваксини. Те съдържат антигени от съответните щамове, които предизвикват имунната система да изработи антитела, които ще са готови да се справят със съответните вируси при срещата си с тях. При съвременните ваксини страничните реакции са сведени до минимум, понякога може да има леко зачервяване на мястото на убождане.

грип ваксина вирус
Снимка: iStock

За кого противогрипната ваксина е силно препоръчителна? При хора с хронични заболявания и тези над 65-годишна възраст усложненията са чести, както и при малки деца поради неукрепналата имунна система. Застрашени от разболяване са децата посещаващи детски ясли, градини, училище, както и възрастни, работещи с много хора. Всъщност човек може да се зарази и в градския транспорт и на практика навсякъде. Ние сме единствената страна в ЕС с ваксиниране под 2% от населението, в другите държави се ваксинират над 30-50% от хората.

Голямата заблуда е, че ако си поставим противогрипна ваксина няма да се разболяваме през зимата. Ваксината предпазва /или гарантира по-леко протичане/ само при грип. Всичките останали стотици вируси могат да ни разболеят.

жена болест вирус грип ваксина
Снимка: iStock

 

Още от автора:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти